Laureat Animafesta Boris Labbé nastupio je na 300 festivala

Cijenjeni francuski redatelj Boris Labbé, koji je 2018. na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu osvojio Grand Prix svojim kratkometražnim filmom 'Pad', a ove je godine bio na Animafestu kao član Stručnog ocjenjivačkog suda Velikog natjecanja kratkometražnog filma, bio je gost jubilarnog 150. izdanja Animatika.

- Rođen 1987. u Francuskoj, Boris Labbé studirao je na Umjetničkoj školi u Tarbesu i EMCA-i u Angoulêmeu. Njegov projekt 'Kyrielle' 2012. osvojio je posebnu nagradu žirija za diplomski film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, stoji u biografiji tog uspješnog autora objavljenoj na internetskoj stranici Animafesta.

Istovremeno se razvijao kao umjetnik i kao filmski redatelj, a proveo je i godinu dana kao član Case de Velázquez u Madridu. U suradnji s produkcijskom kućom Sacrebleu režirao je dva kratka filma, 'Rizom' (2015.) i 'Pad' (2018.).

- Međunarodno je izlagao na OK centru za suvremenu umjetnost u Linzu, Trijenaleu Aichi u Nagoji, Nacionalnom centru za umjetnost u Tokiju, Cinémathèque Québécoise u Montrealu. Njegove filmove prikazalo je više od tri stotine međunarodnih filmskih festivala uključujući Annecy, Ottawu, Hirošimu, Ars Electronicu, Animafest i Semaine de la Critique u Cannesu. Boris Labbé živi i radi u Francuskoj i Španjolskoj, ističu iz Animafesta.

Labbé je bio gost Animatika, emisija Hrvatske televizije o umjetnosti animiranog filma, jedinstvene u TV prostoru, koja je nakon sedam godina emitiranja na Trećem programu Hrvatske televizije stigla do svoga jubilarnog 150. izdanja.

Ulomke Labbéovih radova pogledajte na njegovu Vimeo kanalu, a u snimci gostovanja u Animatiku saznajte što je govorio je o svom stvaralaštvu redatelja i likovnog umjetnika, zatim o životu i radu u Francuskoj i Španjolskoj te o budućim projektima: