Obljetnicu pada Berlinskog zida obilježava i ZFF

U cijelom svijetu obilježava se dan kada su, prije 30 godina Berlinčani samoinicijativno počeli rušiti zid koji je dijelio taj grad na dva dijela, a velikoj obljetnici se pridružuje i Zagreb Film Festival.

Programom Dva Berlina - filmom preko zida koji će podsjetiti na taj prijelomni povijesni događaj: U doba kada diljem Europe niču zidovi ograde i bodljikave žice, uz sve prisutniji elektronski nadzor, vrijedi se prisjetiti nekih drugih vremena kada se činilo da je drukčija budućnost moguća, ustvrdila je Dina Pokrajac, selektorica programa i voditeljica Dokukina KIC, u kojemu će se prikazati pet filmova iz različitih razdoblja na tu temu.

Po njezinim riječima, nekadašnji simbol Hladnog rata možda se transformirao u globalnu turističku atrakciju, no usred migrantske krize fantazije o nekom budućem europskom zidu prisutne su više nego ikad, a ekonomija ne namjerava onemogućiti njegovu izgradnju.
ZFF - naš najveći međunarodni filmski
Restart i Dokukino u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Zagreb Film Festivalom, napravili su obljetnički program s presjekom dokumentaraca koji iz različitih aspekata tematiziraju povijesni i simbolični značaj Berlinskog zida.

Program otvara film ‘Pogledajte ovaj grad’ iz 1962. Karla Gassa,  jednog od najproduktivnijih propagandista DDR-a koji je snimio više od 120 filmova i producirao gotovo sve DEFA-ine dokumentarce.

Pokrajac kaže kako taj izrazito modernistički propagandni komad predstavlja alternativnu povijest Berlina nakon Drugoga svjetskog rata, u provokativnoj, ali nadasve informativnoj vremenskoj kapsuli koja nas vraća u hladnoratovsku eru.

Također u subotu prikazuje se ‘poetično i enigmatično remek-djelo’ disidentskog umjetnika Jürgena Böttchera ‘Zid’ iz 1990., koje kontemplira povijesni i simbolični značaj Berlinskog zida.

Kamera podjednako hvata ključne i naizgled banalne trenutke tijekom posljednjih dana zloglasne fortifikacije i njezina razaranja. Ispred razrušenog zida izmjenjuju se bageri, mediji, znatiželjni turisti i mase,  oslikavajući ‘dušu’ grada u tom burnom povijesnom trenutku, ali i najavljujući njegovu preobrazbu iz simbola Hladnog rata u globalnu turističku atrakciju i kuriozitet.

Uoči tog filma prikazat će se kratkometražna ‘Berlinska balada’, koju je nekoliko mjeseci nakon pada Berlinskog zida, tijekom federalnih izbora u Njemačkoj 1990. snimio Chris Marker za televiziju. U tom je filmu gradske slike suprotstavio svjedočanstvima disidentskih umjetnika, među kojima je i Jürgen Böttcher.

U nedjelju slijedi glazbeni dokumentarac ‘B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979-1989)’, koji su režirali Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck.
Ta ‘oda gradu koji više ne postoji, muzici, kaosu i umjetnosti koji su niknuli u kulturnom međuprostoru u kojemu se sve činilo mogućim, od punka do Love Paradea prati glazbenu scenu u Zapadnom Berlinu tijekom osamdesetih, njezine supkulture, umjetnike i članove komuna, skvotere i sve vrste hedonista.

U filmu sudjeluju Blixa Bargeld, Nick Cave, New Order, Klaus Schulze, a pripovjedač je mančesterski glazbenik i producent Mark Reeder.

Obljetnički program zatvara u nedjelju njemačko-poljska koprodukcija ‘Zec na berlinski’ (2009.) Bartosza Konopke, priča o koloniji zečeva koja je 28 godina živjela neometano na najsigurnijem dijelu Berlina, na ničijoj zemlji na kojoj se nalazio zid.

Ondje su zečevi imali dovoljno trave, ljudi ih nisu ometali, istočnonjemački vojnici čak su pazili na njih, no nakon što je zid pao,  raspršili su se Zapadnim Berlinom i morali, kao i svi ostali, naučiti živjeti u novom svijetu.

Nakon projekcije tog filma održat će se tribina  ‘Zidovi u glavi’  na kojoj sudjeluju Tihomir Cipek, književnik Boris Perić i povjesničar Krešimir Zovak, a moderator je Hrvoje Klasić.