Martinjska likovna kolonija u Vrbniku

Tradicionalna martinjska likovna kolonija koja se, u čast mladog vina, već 11-tu godinu zaredom održava u Vrbniku na otoku Krku, okupila je akademske slikare, glazbenike, glumce i književnike.

Svi ti kreativci umjesto bojom slikaju vinom, u tehnici vinorela, a nakon završetka trodnevnog druženja nastaje originalna izložba slika.

Maske zvončare nastale potezima kista umočenog u vino, tema su ovogodišnjeg Vinorela koji uz mlado vino i Svetog Martina, promovira zvončare kao kulturnu baštinu kojom ćemo se pohvaliti i u sklopu skorog predsjedanja Rijeke kao europske prijestolnice kulture.

- Između zvončara i vina ima neka tajna veza, rekao je Žarko Lučić, promotor zvončara.

A slike u vinu malo su poznate i u svijetu, jedan od njihovih začetnika upravo je i naša zemlja.

- To zovemo vinorel. Od bijeloga prema tamnijem. Na slici se isključivo slika jednim vinom.Kada potpisujemo sliku, napišemo koje je vino i koja godina nastanka vina, naglasio je Anton Krešić, akademski slikar i voditelj Vinorel Kolonije u Vrbniku.

- Obje smo ogrezle u umjetnosti. Naša jeobitelj umjetnička.
Želimo sudjelovati u nečem novome, govore Ana i Ana, majka i kćer umjetnice iz Zagreba.

- Ovo je za piti, a ovo za crtati. S ovim bijelim se može malo razblažiti crno vino. To je tajna kombinacija, istaknuo je Ivo Rajić, grafički dizajner, slikar i pjevač iz Zagreba.

A svega ovoga ne bi bilo da se poznati proizvođač vina Anton Katunar iz Vrbnika nije dosjetio kako spojiti sve vrste umjetnosti.

- Jasno, pije se mlado vino kako bi se kušalo što će se kušati do godine. Ovo je preraslo u festival umjetnosti, tako da se osim slikara ovdje pojavljuju glazbenici, glumci i književnici. Okuplja nas vino, zato što je ono jedna vrsta umjetnosti, naglasio je Anton Katunar, vrbnički vinar.

I ovo je Anton Katunar, nije da od vina vidimo duplo, dapače na njemu vinarska proizvodnja ostaje.

I na kraju, ne kaže se uzalud "in vino veritas".