Nagrada Dnevniku Diane Budisavljević na festivalu u Cottbusu

Film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević nagrađen je na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu za najbolji debitantski film, priopćio je u nedjelju producent i distributer filma, zagrebački Hulahop..

Redateljica Dana Budisavljević uvjerljivo je i emotivno snažno ispričala priču o mračnom poglavlju iz povijesti svoje zemlje Hrvatske uspješno ujedinivši igrane scene i dokumentarni materijal. Suzdržano se koristi filmskim sredstvima uzdajući se u istinitost iskaza svjedoka. Glumačka ekipa omogućuje nam osjetiti vrijeme u kojem se hrabrost i ljudskost nisu podrazumijevali, riječi su žirija Filmskog festivala u Cottbusu.

Njemačka premijera filma Dnevnik Diane Budisavljević održana je prošlog tjedna u Cottbusu, samo nekoliko dana nakon međunarodne premijere filma na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji Golden Orange.

Sve to, kako se navodi u priopćenju, dolazi kao odlična vijest uoči beogradske premijere najavljene za 11. studenoga u Kombank dvorani u sklopu festivala Slobodna zona. Interes beogradske publike za filmom iznenadio je i organizatore festivala te su uz rasprodanu premijernu projekciju u dvorani od 1.300 mjesta u roku tjedan dana rasprodane još dvije projekcije iste večeri.

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan ljetos na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film. Nakon uspješne ljetne turneje i svečane zagrebačke premijere u KD Vatroslava Lisinskog, film se od 3. listopada redovno prikazuje u kinima širom Hrvatske.

Dosad ga je u Hrvatskoj pogledalo oko 30.000 ljudi, a i dalje igra u CineStar kinima te u ostalim kinima Kino mreže. Redovna kinodistribucija u Srbiji započinje 14. studenog i film će u distribuciji tvrtke Fame Solutions biti prikazan širom zemlje, navodi Hulahop.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević, priča je o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata, ne onoj koja je bacala bombe i nosila pištolj, već je kao pripadnica građanskog sloja pokrenula akciju u kojoj je iz logora spašeno više od deset tisuća djece. Glavnu ulogu tumači Alma Prica.

Po riječima redateljice, film prikazuje i predratnu građansku klasu u Zagrebu koja je bila multietnička i multikonfesionalna i koja je dala veliki otpor ustašama i fašizmu, a nakon '45. je postala nevidljiva.