Na otoku Kapriju napokon imaju uljaru

Kaprijani su dočekali ono što su godinama priželjkivali. Na otoku napokon imaju uljaru. Otvorena je u nekoć trošnoj kući - za čije su uređenje novac dobili od Ministarstva poljoprivrede i Grada Šibenika, a pomogli su i donatori. Više se neće morati mučiti sa skupim prijevozom uroda u Šibenik.

20 tona maslina bacilo se u "makinu", a posla će još biti.

- Postotak je inače od 16, 17, 18 posto, ovisi odakle su masline s Kaprija ili Kaknja, govori Stefano Gobbi, radnik u uljari.

Radi uljara 7 dana u tjednu i Kaprijanima najvažnije, nema više muke s transportom. Naime, prešao bi im urod preko ruku i četiri puta.

- Ukrcaj na traktor pa iz drugog traktora u brod pa iz broda opet u kamion pa u uljaru, naglašava Mladen Radovčić, maslinar.

Uštedjeli su sada otočani i koju kunu. Izračunali su: troškove su srezali i do 30 posto.

- Ovo nije biznis - ovo je socijalni program jer je većinom to staro stanovništvo koje nije više u mogućnosti nositi masline u Šibenik, govori Dinko Jelavčić, predsjednik Mjesnog odbora Kaprije.

Preurediti otočno "ruglo" Kaprijani su odlučili prije 7 godina. U ruševnu zgradu trebalo je uložiti milijun kuna. Ministarstvo poljoprivrede dalo je 500 tisuća, 200 Grad - ostatak su pokrile donacije.

A gradsku je zgradu Udruga maslinara dobila - bez naknade na rok od tri godine.

- Ovo je jedan mali projekt. Mali u smislu financijskih obveza, ali projekt koji znači život i održivost života na otoku, ističe Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Sveto je drvo maslina, kažu domaći, a za kaprijsko ulje da je vrhunsko.

Po ogradama i ove godine urod ubire gotovo 70 obitelji. I većina ih tekuće zlato pravi na škoju.

- Ovo je u zadnjih 20 godina možda jedan od najboljih projekata koji se dogodio na otoku Kapriju, govori Kristijan Radovčić, predsjednik Udruge maslinara i magunjara.

Pogon za preradu kruh je za mladost. Hvale i plaću i posao.  

- Odemo ljudima po masline, odnesemo ulje kući, ništa ne rade sami, naglašava Ivan Radovčić, radnik u uljar.

Uljara je velik plus za otok. Ali nisu  je Kaprijani obnovili samo radi sebe. Susjedima Žirjanima poručuju - dobro su došli.