Dr. Vicko Mihaljević: Kad bih danas birao, bio bih košarkaš

Doktor Vicko Mihaljević iz Dubrovnika je najprije liječnik, ali je i sportaš, hrvatski branitelj i nadasve dobar čovjek. Stoga je vrijedno upoznati ga nešto detaljnije.

Doktor Mihaljević priključio se Zapovjedništvu obrane Grada Dubrovnika u kolovozu 1991. godine. Bilo je to vrijeme kad nitko nije mogao ni slutiti da će se na Dubrovnik sručiti zlo kakvo se dogodilo samo dva mjeseca kasnije.

- Krenuo sam 5. listopada 1991. s vojnim sanitetom tzv. čuvene Pande. Počeo sam kao liječnik i izvukli smo iz Kupara sanitetsko vozilo te sam mobilizirao jednog tehničara i to je bio početak te priče, kazao je.

Dubrovački medicinari poseban  podvig izveli su prebacivši u svega dva dana bolnicu sa stare na novu lokaciju i prenamijenili je u ratnu bolnicu. Doktor Mihaljević kaže da je za to najzaslužniji bio pokojni doktor Stijepo Bogdanović.

- Ratna bolnica u to vrijeme radila je kao da se ništa nije dogodilo, a ti ljudi su dali maksimalno sve od sebe, dodaje.

Nakon rata doktor Vicko Mihaljević angažirao se u Crvenom križu i cijelo je vrijeme predsjednik njegove dubrovačke podružnice. U tom kontekstu posebno ističe suradnju s mladima koji se educiraju za pomoć svima kojima je to potrebno za vrijeme turističke sezone. Naglašava da se takva pomoć pruža na gradskim zidinama, na Stradunu, na Lokrumu, na svim plažama Grada Dubrovnika koje nisu pod koncesijom.

- U taj projekt je ove godine bilo je uključeno preko 60 mladih. Tijekom sezone u šestom, sedmom , osmom i devetom mjesecu oni su odradili više od 4.000 intervencija. Na to smo jako ponosni, dodao je.

Uz sve je doktor Vicko Mihaljević bio uspješan sportaš, košarkaš koji je dao veliki doprinos usponu dubrovačke košarke 70-ih godina prošloga stoljeća na povijesnom igralištu u Karmenu. 

- Počeo sam košarku za današnje uvjete prekasno, a to je prvi gimnazije. Pokojni profesor Ciganović, naš proslavljeni vaterpolist, pozvao me da dođem u Jug. Za godinu dana postao sam aktivni član ondašnjeg KK Juga, a danas Dubrovnika, rekao je doktor Mihaljević.

No nije se dugo zadržao pod koševima jer ga je studij medicine odveo u Zagreb. Kad bi danas mogao birati, kaže da bi najprije izabrao košarku.