Volonteri koji čitaju priče djeci u bolnicama

Svake večeri, 365 dana u godini, volonteri udruge "Smiješak za sve" posjećuju naše najmlađe u zagrebačkim bolnicama Srebrnjak, Sestre milosrdnice i Rebro. Maleni pacijenti jedva čekaju da im dođu njihovi tete i stričeki pričalice i pročitaju im neku od njima najdražih priču za laku noć.

- To je jedan prekrasan osjećaj. Ne samo da vas tako oduševljeno dočekaju kad dođete u sobu nego vas već na hodniku dočekaju djeca i viču, vuku vas da uđete baš kod njih u sobu. To je i razlog zašto nam je potrebno puno volontera jer se zna dogoditi da je djece puno, a da vi naprosto ne stignete svakom od njih posvetit pažnju. I u takvim slučajevima je dobro da nas dođe što više tako da svako dijete dobije ipak barem jednu priču, govori volonterka Ivana Zelenika.

Projekt "Laku noć, pričoljupci!" pokrenuli su 2014. godine sa željom da pruže emocionalnu i duhovnu potporu najranjivijim skupinama društva.

- Ideja je bila djeci u bolnicama zapravo donijeti radost u večernjim satima kada su oni vjerojatno sami, bez roditelja, pročitati im koju priču, malo im donijeti mudrosti, zabave i to je bila nekakva ideja u startu. I smanjit te njihove psihosociološke probleme zapravo hospitalizacije, rekla je predsjednica udruge "Smiješak za sve" Marijana Jergović.

Udruga "Smiješak za sve" isključivo je volonterska. Entuzijazam i energija koji ih vode na njihovu putu očituju se i u broju volontera koji im se pridružuju.

Zato kada navečer uzmete knjigu u ruke i svome mališanu pročitate priču za laku noć, sjetite se onih koji to nesebično rade svakoga dana, donoseći osmijeh na lice djeteta u bolnici.