'Tihi dječak' najbolja lutkarska predstava na riječkoj reviji

'Tihi dječak' redatelja Tina Grabnara i dramaturginje Ane Duša u izvedbi Kazališta za djecu Kragujevac iz Srbije najbolja je predstava po ocjeni publike 24. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci. Riječ je o emotivnoj priči o dječaku koji ostaje bez sluha.

Ovogodišnja je revija okupila ukupno 11 hrvatskih i inozemnih lutkarskih kazališta, a predstave su, od klasičnih do istraživačkih, pružile publici uvid u suvremene trendove lutkarstva. Publika je ovogodišnju reviju ocijenila čistom peticom.

- Način na koji su Kragujevčani odigrali tu predstavu, način na koji su nama oni to ispričali je bio fantastičan, gotovo katarzičan trenutak u Gradskom kazalištu lutaka. Meni je drago da je upravo publika sjajno reagirala i prepoznala tu predstavu kao najbolju predstavu po ocjenama publike na festivalu i dala joj najveću ocjenu, napominje ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Ta predstava redatelja Tina Grabnara dobila je prosječnu ocjenu 4,87 i nagradu ‘Domino’ koja je ime dobila po nekadašnjem Gradskom kazalištu lutaka, a u obliku je drvene dječje igračke - klepetaljke.

‘Tihi dječak’ lutkarska je predstava bez lutaka - to je ples prstiju i gluma tijela, koji su zasnovani na principima tzv. platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac i lutka i scenski element i rekvizit.

Od 4. do 10. studenoga Revija lutkarskih kazališta održavala se u riječkom Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a riječkoj se publici predstavilo 11 kazališta iz Hrvatske, BiH, Finske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Ukupno 27 predstava posjetilo je oko pet i pol tisuća gledatelja.

Ravnateljica Magdalena Lupi Alvir istaknula je da je ovogodišnja revija pokazala raznolike lutkarske poetike i suvremene tendencije u lutkarstvu: Predstave progovaraju o temama današnjeg vremena, koje se tiču i djece i odraslih, rekla je.

Inovativno lutkarstvo prikazano je u dijelu revije nazvanom ‘Europska prijestolnica kulture na reviji’. Reviju je organiziralo Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture.