Šokantna ljubav slavne pjevačice i mladog aristokrata

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u petak je izvedena opereta ‘Kneginja čardaša’, plod suradnje s Operetnim teatrom iz Budimpešte. Praizvedba je bila u Beču još 1916. godine, usred Prvog svjetskog rata, a samo godinu poslije prvi je put prikazana i na osječkim kazališnim daskama.

Okosnicu oveoperete čini šokantna ljubav slavne revijske pjevačice Sylve Varescu i mladog aristokrata Edwina Rolanda, koji od svoje strasne i iskrene ljubavi ne odustaje ni pod žestokim pritiscima svoje obitelji.

- Radi se o jednoj vrhunskoj, ako ne i najpoznatijoj opereti uz Šišmiša. Dakle, spada uz sam vrh operetnog repertoara, ističe ravnatelj Opere HNK-a Osijek, dirigent Filip Pavišić.

Priču u kojoj glazba daje poseban tempo predstavi, redateljski je uprizorio Miklós Gábor Kerényi, odličan poznavatelj ove vesele operete: Uvijek se trudim da predstava bude uspješna i da je publika zavoli. Trudim se i da publika uvijek može razmišljati o predstavi. I volim samo one operete u kojima se može otkriti uzbuđenje, napetost, rekao je redatelj Kerényi.

‘Kneginja čardaša’ je začinjena, kako joj i ime kaže, zvucima čardaša. U premijernoj izvedbi, uz domaće, osječke izvođače nastupa i dvoje gostujućih članova ansambla.

- Uloga je jako zahtjevna, prije svega zato što se mora i plesati i pričati. Ti govorni dijelovi su jako zahtjevni zato što pjevač mijenja tzv. poziciju. Mi pjevači to zovemo govorna i glasovna pozicija, komentira Ana Cvetković-Stojić koja tumači ulogu Sylve Varescu, a njezin partner Marko Fortunato, koji je utjelovio Edwina Ronalda, dodaje: Za razliku od opere, u operetnom izričaju luda zaljubljenost prikazana je kroz puno, puno više pokreta, kaže Fortunato.

Od posljednje izvedbe kraljice operete na sceni osječkoga HNK-a prošlo je 26 godina, a evo dojmova premijerne publike: Svaka je bila na svoj način prekrasna; to je jedna od mojih najdražih opetera; ova je zaista izvrsna, ocjenjuju gledateljice i gledatelji.

Mađarski autorski tim ovu je ‘Kneginju čardaša’ zaokružio odličnom koregrafijom uz elemente akrobatike, te sjajnom scenografijom i kostimima.