Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta

Nominacije, a zatim i nagrade Hrvatskoga glumišta već se 27 godina najviše iščekuju u našem kazališnom svijetu. Laureate ćemo saznati za desetak dana. 

Već danas znamo dobitnike nagrada za životno djelo - hrvatski Oskar za svekoliko umjetničko djelovanje dobili su Krunoslav Šarić za dramu te Nikša Bareza za operu.

Kazališne uloge Krunoslava Šarića nemoguće je izbrojiti, vezan je uz Dubrovnik, gdje je godinama nastupao na Ljetnim igrama i u Kazalištu Marina Držića, ali i Zagreb, gdje je bio angažiran u HNK. Glumio je u više od  četrdeset filmova i televizijskih drama.

- Nagrada znači puno. Znači da nisi uzalud trošio 55 godina na ovo što se zove kazalište, umjetnost ili tako slično, znači da se isplatio taj trud, objašnjava Krunoslav Šarić, dobitnik nagrade za životno djelo.

Nikša Bareza dirigirao je na svim većim svjetskim pozornicama, bio je ravnatelj Opere u Zagrebu, Splitu i Grazu, osvojio je brojne nagrade, ali ne posustaje, u tršćanskom će Teatru Verdi otvoriti sezonu s Puccinijem.

- Ta nagrada znači i da se prepozna, da se neki rezultati koji su rezultati dugogodišnjeg rada, ne samo dugogodišnjeg nego i višedecenijskog rada na tom pozivu na razumijevanju tog poziva na razumijevanju glazbe da se to prepozna, naravno da je to jako značajno, ističe Nikša Bareza, dobitnik nagrade za životno djelo.

Ove godine dodijeljena su i dva posebna priznanja Zlatku Vitezu i Sonji Kastl. U 26 natjecateljskih kategorija Nagrade hrvatskog glumišta nominirano je gotovo osamdeset umjetnika.

- Sigurno ono što se može konstatirati je povećanje prijavljenih predstava, dakle ove godine je 71 predstava u drami prijavljena, kaže Ozren Prohić, predsjednik žirija za Dramu, koji je uoči objave nominacija gostovao u Vijestima iz kulture.

- Ali izuzetno je dobra ponuda i bit će vrlo teško se odlučiti koja je najbolja predstava, naglašava Mirjana Bohanec Vidović, predsjednica žirija za Operu.

A tko će dobiti nagrade, saznat ćemo već potkraj mjeseca, točnije 24. studenog, na svečanoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na HTV 2.