Nagrađivani autor Haugerud na ZFF-u: Djecu treba više slušati

Norveški redatelj Dag Johan Haugerud na Zagreb Film Festivalu u natjecateljskom programu u ponedjeljak je predstavio film ‘Pazi na djecu’, kojim kroz priču o bezazlenom događaju, koji završi fatalno, propituje mogućnost tolerancije u svijetu dijametralno suprotnih svjetonazora.

Film, premijerno prikazan na Danima autora u Veneciji, socijalna je drama koja ulazi u samo srce ideje tolerancije i njezina rasapa u srazu nepomirljivih svjetonazora.

- Nemam nikakav savjet za roditelje ili djecu, mislim da svatko mora pronaći svoj put. Ipak, djecu treba više slušati da bismo znali kako se osjećaju i društveno razvijaju, poručio je norveški romanopisac, scenarist, redatelj, novinar i dramatičar Dag Johan Haugerud.

Za vrijeme školskog odmora na igralištu u predgrađu Osla dolazi do prepirke između trinaestogodišnje Lykke, kćeri istaknutog laburista, i njenog prijatelja Jamieja, sina poznatog političara desnice.

U nejasnim okolnostima dječak biva ozlijeđen i premine, ne zna se što se zapravo dogodilo, a odrasli, izgubljeni u moralnom labirintu, prisiljeni su suočiti se s vlastitim konfliktnim stavovima i emocijama.

Pogledajte 'foršpan' za film 'Pazi na djecu' Daga Johana Haugeruda:Dodajmo da je jučer počeo i program PLUS koji kuriraju i ocjenjuju srednjoškolci, i to filmom ‘Nek bude svjetlost‘ redatelja Marka Škopa, slovačkog redatelja sa zagrebačkom adresom.

‘Nek bude svjetlost’ slovački je kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan u Karlovim Varima, gdje je dobio Posebno priznanje ekumenskog žirija i Nagradu za najboljeg glumca, a upravo je na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu osvojio i Nagradu mladog žirija.

Program Ponovno s nama predstavio je novi film švedskog redatelja Roya Anderssona ‘O beskraju’, koji se najavljuje kao melankolično humoristični kaleidoskop, priča o ljepoti, okrutnosti i banalnosti postojanja.

U tom filmu, nagrađenom Srebrnim lavom za najbolju režiju u Veneciji, pripovjedač po uzoru na Šeherezadu vodi gledatelje snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom.

Uoči projekcije konkurencije na festivalu je prikazan i kratkometražni film ‘Čistačica’, u spomen prerano preminulom prijatelju festivala, novinaru, scenaristu i redatelju Matiji Vukšiću.

Vukšićev film ‘Čistačica’ bio proglašen najboljim u programu Kockice 2017. godine, a prošle godine on je bio član žirija ZFF-a za kratkometražne filmove i Kockice.