Prvi put nakon 19 godina znanstvenici otkrili novi soj HIV-a

Znanstvenici tvrtke Abbott prvi su put od uspostave smjernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novi soj virusa HIV-a te su ga svrstali u "skupinu M HIV-1 podtip L" te objavili da pripada istoj porodici virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a.

Znanstvenici Abbotta, koji su istraživanje proveli u suradnji sa Sveučilištem Missouri podsjetili su da da postoje dvije vrste HIV-a: HIV-1 i HIV-2 te da je HIV-1 grupe M soj virusa odgovoran za globalnu pandemiju, prenose američki mediji.

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, poput svih ostalih virusa, a posjeduje i sposobnost mutiranja tijekom vremena. Riječ je o prvome novom soju HIV-a grupe M otkrivenom otkad su 2000. uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova.

- Ovo bi mogao biti pravi izazov za dijagnostičke testove, rekla je virologinja Mary Rodgers, suautorica istraživanja iz Abbottovih laboratorija koji obavljaju testiranja više od 60 posto svjetskih zaliha krvi.

Rodgers i njezini kolege u potrazi su za novim sojevima te im je zadaća pronaći ih da bi ih mogli precizno identificirati, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta pojave.

Dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti napominje da su aktualni tretmani koji se primjenjuju u liječenju HIV-a učinkoviti i protiv ovog soja jednako kao i protiv ostalih dosad poznatih. Dodaje da nema razloga za paniku jer zasad novootkrivenim sojem nije zaraženo puno ljudi.

Da bi se moglo pouzdano tvrditi kako je riječ o novoj podvrsti virusa, moraju se neovisno otkriti tri slučaja. Prva dva otkrivena 1983. i 1990. u Demokratskoj Republici Kongu.

- Zamijetili smo da su dva soja bila vrlo neuobičajena i nisu se podudarala s ostalim sojevima, pojasnila je Rodgers. Treci je otkriven u Kongu među uzorcima prikupljenim 2001. godine u sklopu studije o virusnoj raznolikosti HIV-a. Uzorak je bio mali i premda je nalikovao dvama starijim uzorcima znanstvenici su željeli testirati cijeli genom.

Tada nije bilo odgovarajuće tehnologije koja bi omogućila da se ustanovi je li riječ o novoj podvrsti. U međuvremenu su znanstvenici Abbotta i Sveučilišta Missouri razvili nove tehnike za proučavanje i mapiranje uzorka iz 2001. godine.

Rodgers ih je usporedila s "traženjem igle u plastu sijena, a potom s izvlačenjem igle magnetom. Kazala je da su ga uspjeli u potpunosti sekvencionirati, a to znači stvoriti potpunu sliku, što je rezultiralo otkrićem podvrste L grupe M.

- Zahvaljujući nedavnom otkriću mogli bismo okončati pandemiju HIV-a. Moramo voditi računa i o tomu da se virus neprestano mijenja, rekla je još jedna suautorica studije, dr. Carol MacArthur, profesorica na Odjelu za oralne i kraniofacijalne znanosti Sveučilišta Missouri.

Kazala je i da je otkriće vrlo značajno zbog stvaranja učinkovitog cjepiva u budućnosti.

Po aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu trenutačno s HIV-om živi oko 36,7 milijuna ljudi, a UNAIDS procjenjuje da je od 2016. novooboljelih oko 1,8 milijuna.