Mladenačka 'Oda radosti' oduševila Varaždin

Koncert u povodu 350 godina od utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu i ususret 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena oduševio je publiku u varaždinskom HNK.

Glasovitu 9. simfoniju, čiji je 4. stavak poznat i kao 'Oda radosti' - danas službena himna Europske unije, a za koju je tekst napisao Friedrich Schiller -izveli su solisti, Zbor i Simfonijski orkestar zagrebačke Muzičke akademije te mješoviti zbor Kapela Odak.

Tražilo se preksinoć mjesto više u koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a. Izvedena je kruna Beethovenova opusa - Deveta simfonija, koju je glazbenik stvarao gotovo desetljeće.

- Bilo je puno gostiju, a ono što je najvažnije bilo je mnogo polaznika Glazbene škole, kojima je ovaj koncert bio i namijenjen, istaknula je intendantica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević.

'Deveta' je tijekom povijesti podjednako često bila svetkovina mira i humanosti, kao i oruđe totalitarnih režima. Prva je to skladba uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

- Beethovenovu 'Devetu' krasi monumentalnost. U izvedbi se čuje mladost i to jako inspirativna. Zbor nam se sastoji od 80 članova, a orkestar od 60 muzičara, napomenuo je dirigent Matija Fortuna.

- Desetljećima nije bilo zagrebačke Muzičke akademije u Varaždinu i krajnje je vrijeme da se dvije institucije ponovno povežu na korist i jednih i drugih, poručio je dekan Muzičke akademije u Zagrebu Igor Lešnik.