Etnografskom muzeju u Dubrovniku trebale su nove lutke…

Na Sveučilištu u Dubrovniku održana je edukativna radionica Oblikovanje lutke za izlaganje etnografske nošnje koju je organizirao Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta.

Etnografski muzej ima divne nošnje dubrovačkog kraja, ali su im lutke na kojima su izložene dotrajale, trebalo ih je zamijeniti.

- Etnografski muzej je imao potrebu načiniti nove lutke za stalni postav gdje su izložene najsvečanije nošnje dubrovačkog kraja nastale od sredine19. do sredine 20. stoljeća, napominje voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić.

Izradu i oblikovanje novih lutki prepustili su Hrvatskom restauratorskom zavodu koji s tim ima već dosta iskustva, a odlična je to vježba i za studente restauracije tekstila na dubrovačkom Sveučilištu je radionica održana.

- To je zanimljiv pristup zato što se kod izrade odjevnog predmeta  uzimaju mjere osobe za koju se šiva taj odjevni predmet, a u ovom se slučaju lutka mora oblikovati prema već gotovom odjevnom predmetu, objašnjava voditeljica radionice za konzervaciju i restauraciju Danijela Jemo.

Konzervatorica-restauratorica savjetnica Gordana Car iz HRZ-a jako je zadovoljna što već prvu lutku imaju u završnoj fazi: Oblik i forma lutke je zadovoljavajući individualno za određenu nošnju za koju smo oblikovali i sada treba napravit jednu finu zaštitnu navlaku koja je glatka i neutralna - i ta faza je najzahtjevnija, kaže Car.

Treba se potom pobrinuti i za glavu i izraditi perike: Kako prilagođavamo lutke za izlaganje djeveruše i mladenke, koje su imale specifične frizure  i ukrase u kosi, zaključile smo da bi perike bile poželjne. Zato smo odabrale vunu koju našivamo na trakice i onda svaku nit rasplićemo da dobijemo efekt. Niti će se uplitati u pletenice i vezati oko glave, otkriva studentica Sara Vladić.

Za dvadesetak dana lutke će biti gotove pa će ih odjevene u raskošne  nošnje izložiti u dubrovačkom Etnografskom muzeju.