Intiman pogled na Trokutovu svakodnevicu

Dokumentarni film Vladimire Spindler o njezinu prijateljstvu s konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom sinoć je premijerno prikazan u zagrebačkoj Kinoteci.

Film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te donosi intiman pogled na Trokutovu svakodnevicu: Imala sam neku priču u glavi. Njega su ljudi doživljavali kao čudaka, kao mračnog. Ja sam s vremenom postala njegova prijateljica i znala sam mu reći: ti si najnormalnija osoba koju ja znam, kaže autorica filma ‘Prijateljstvo s Trokutom’ Vladimira Spindler.

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.

Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi.

Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove ‘Preko ruba’ i ‘Mama zašto plačeš’, a sada priprema dugometražni dokumentarni film ‘Geni moje djece’.