Šibenik: posljednja faza uređenja lučice Vrnaža

U Šibeniku je počela posljednja faza uređenja komunalne lučice Vrnaža - vrijedna više od 13 milijuna kuna. Uređuje se 230 metara obale na poluotoku - koja je namijenjena turističkoj floti brodova. Cijeli projekt trebao bi biti gotov za 10 mjeseci.

- U tijeku su najzahtjevniji radovi pod morem - na temeljima buduće obale za prihvat većih brodova koji do sada nisu imali sigurno privezište, rekao je Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibenik

- Oni su sada svugdje, tako da ćemo na ovaj način riješiti jedno dosta bolno pitanje. Najviše ih ima u uvali sveti Petar, tamo ćemo prebaciti sve ribarske brodove, naglasio je Dulibić.

- Uz već uređenih 700 vezova za građane, Šibenik se može konačno pohvaliti modernom morskom infrastrukturom, rekao je Dulibić.

- Ovo je jedna od najsigurnijih luka na Jadranu jer u principu ni jedan val ne može probiti unutra, a sve ovo vjetra što uđe ne može napraviti štetu brodovima jer je vrlo zaštićeno, naglašava Darko Bujas, podizvođač radova, Ronilački centar Neptun.

Sigurnošću nove lučice -  zadovoljni su i građani.

- Ovo je sad pristojno, uredno potpuno ima struje, bit će vode, naglasio je Jere Jurković, vlasnik brodice.

- Ima svjetlosti, bit će i kamere, a bit će što-šta. Naročito dizalica jer će biti potrebe za dizanjem brodova, rekao je Vladimir Vukosavljević, vlasnik brodice.

Uskoro počinje i naplata korištenja vezova. Godišnja cijena bit će 200 kuna po dužnom metru plovila. Nekima je to previše, drugima pak – prihvatljivo.

- Mislim da je to u redu, to je godišnja naknada - to bi bilo u redu, govori Jrković.

- Kada sve to dođe, kao što sam rekao, da će puni ljudi odustati, neće moći, uteći će odavde i neće moći plaćati toliko, naglašava Nikica Jurković, vlasnik brodice.

Iz Lučke uprave poručuju - plaćati se mora.

Luka je čuvani prostor sa zaposlenicima, elektroničkom recepcijom za ulaz korisnika, strujom, vodom, dizalicom.

Investiciju veću od 50 milijuna kuna 60 posto financira Ministarstvo mora. A ostatak daju grad, županija i Lučka uprava.