Kako zvuči neprospavana noć u dubrovačkoj povijesnoj jezgri

Kako zvuči neprospavana noć u dubrovačkoj povijesnoj jezgri u srcu sezone pretočena u glazbeni broj - otkrila je umjetnica Ivana Đula, predstavivši u Lazaretima projekt neobična i duga naziva: "La musica di notte 2019 - Usred buke grada ili Ako si pošla spavat, sretno!".

"Ako si pošla spavat, bila ti laka noć"; upravo su poznati stihovi Dubrovačkih trubadura okosnica ovog projekta o zvučnoj slici Dubrovnika.

- Nema više pjevanja ispod prozora, ne bi se ni moglo pjevat ispod prozora, ne bi čuli, ta draga možda ni ne spava, tako da, pjesma u ovom kontekstu zapravo više ne funkcionira, rekla je autorica projekta Ivana Đula.

Projekt je zapravo spoj glazbe i noćne buke grada. Autorici su u tu svrhu stanovnici povijesne jezgre ustupili svoje prozore i balkone.

- Kako vi spavate navečer? Slabo, slabo, na dane nešto bolje, ali u biti to su sve krpice spavanja, kaže Edita Čabrilo, stanovnica povijesne jezgre.

- Ne možete nikad znati točno što će biti snimljeno i neki razgovori koji se po noći na ulici vode su, onako baš, zapravo su jako duhoviti, objašnjava Luka Vrbanić, suradnik na projektu.

Dio glazbene podloge djelo je autoričina sina Petra, koji je čitanjem najdražih ulomaka iz majčinog Dnevnika nespavanja dubrovačkim nespavačima ponudio barem pokoji savjet.

- Čvrsto se primite za rubove kreveta. I ne puštajte. Pojača li se želja, možete se zubima primiti za jastuk, kako biste bili sigurni da nećete odustati, pročitao je Petar Đula Vrbanić.