"Želim biti majstor"

Obrtnička zanimanja sve su traženija. Kako bi potaknuli djecu da ih izaberu - Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije s partnerima i tri tamošnje srednje strukovne škole već godinu i pol provode projekt "Želim biti majstor".

Dominik Gregar učenik je četvrtog razreda Strukovne škole u Đurđevcu. Školuje se za mehanotroničara i u svojemu je školovanju, među ostalim, naučio puno o robotima.

- Ovo zanimanje bi preporučio svima koje zanima strojarstvo, računalstvo i elektrotehnika, rekao je Dominik Gregar, učenik Strukovne škole u Đurđevcu.

Uz mehanotroničare u Strukovnoj školi u Đurđevcu učenici se školuju za još 15-ak obrtničkih zanimanja koja su gotovo sva deficitarna.

- Prošle dvije godine smo uspijevali popuniti sva zanimanja koja smo stavili na upisnu listu, najveći problemi su u zanimanju stolar, ali to zanimanje je i najpotrebnije našim gospodarstvenicima, govori Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole u Đurđevcu.

Da se ubuduće učenici u Đurđevcu odlučuju školovati za stolare i da druge dvije škole u županiji, u Križevcima i Koprivnici, upisuju  u deficitarna strukovna zanimanja, glavni je cilj projekta "Želim biti majstor". Čak 700 tisuća kuna europskog novca uloženo je u promociju obrtničkih zanimanja.

- Obišli smo sve osnovne škole na području naše županije, 28 osnovnih područnih i matičnih škola, gotovo 700 učenika, Isto tako smo imali prezentacije za učenike strukovnih zanimanja tako da njima malo približimo što znači biti obrtnik ili poduzetnik jednoga dana odnosno koje su njihove mogućnosti nakon njihovog  trogodišnjeg školovanja,naglašava Jasmina Sirovec, voditeljica projekta Želim biti majstor.

Uz to što se projektom "Želim biti majstor" želi potaknuti učenike da se školuju za obrtnička i strukovna zanimanja, nastoji ih se  povezati s poslodavcima. Iako je projekt financiran europskim novcem, završne aktivnosti promicanja obrtničkih zanimanja se nastavljaju.