Ivica Ivanišević iznenađuje novim romanom

Književnik Ivica Ivanišević, kojeg široka publika poznaje kao dugogodišnjeg novinara, urednika i komentatora u visokotiražnim hrvatskim listovima, nizu svojih romana dodao je još jedan naslov. U Zagrebu je predstavljen njegov novi roman ‘Kuća’.

Autor poznat po vedrini i toplom humoru novim romanom ‘Kuća’ iznenađuje - jer već je ocijenjen kao njegov ‘najturobniji roman’. Čitateljima, međutim, Ivica Ivanišević duhovito poručuje: Nemojte podlijegati stereotipu kojim se nas, vedre Dalmatince uvijek predstavlja kao manekene turističke zajednice.

U tom introspektivnom romanu četiri glavna lika suočavaju se s usamljenošću, teškom stvarnošću, sa samima sobom, duboko poniru u smisao vremena i vlastitog života i čini im se da nikada nije bilo gore.

- Svakom svojom knjigom pokušavam uteći od stvarnosti, živjeti u nekom izmaštanom svijetu koji je bolji od onog u kojem živimo, ali ta strategija ima ograničenja. Stvarnost nas uvijek sustigne, pa je sustigla i mene, zato je ovaj roman, u odnosu na ono što sam pisao prije, tisuću puta turobniji i sumorniji, obrazlaže Ivanišević.
Književnik Ivica Prtenjača smatra da je očito Ivanišević u ovom trenutku svojega života, i spisateljskog i onog drugog, imao potrebu za takvom knjigom: Imao je potrebu za takvim tipom istine i za takvim odnosom prema vlastitim likovima, kaže Prtenjača.

Roman ‘Kuća’ urban je, melankoličan i katkad trpak. Knjiga je to s otvorenim krajem. Ostaje pitanje hoće li likovi ostvariti svoje težnje, a čitateljima ostavlja prostor za različita tumačenja, zavisno od vlastitog iskustva tjeskobe, sreće i nesreće.