Šuma Jasikovac - dnevni zeleni boravak Gospićana

Jedan od velikih projekata u Lici financiranih iz fondova EU-a jest obnova nekadašnjega zaštićenog područja - šume Jasikovac, u neposrednoj blizini središta grada Gospića.

Šuma Jasikovac u Gospiću postoji od sredine 18. stoljeća. Prozvana je po austrijskom generalu Jasyku koji je počeo pošumljavati močvaru i šikaru nadomak grada. Bila je proglašena i park-šumom, a kad je tu zaštitu izgubila, prilično je uništena. Od prošle godine se uređuje, a radovi bi uskoro trebali biti gotovi.
Školska djeca već se koriste očišćenom šumom. Ovdje su osnovnoškolci škole Dr. Ante Starčevića iz Pazarišta - Klanca, a uče o orijentaciji i radiovezama. Svi koji sudjeluju u projektu obnove vraćaju nekadašnji sjaj Jasikovcu.

Šuma Jasikovac ponovno postaje dnevni zeleni boravak Gospićana, svih namjernika u ovaj kraj, ali i šumskih stanovnika jer se pazi na ekološka načela.

Spomenimo još jedan dio njezine povijesti - da je 1900. ovdje sagrađeno prvo tenisko igralište u ovom dijelu Europe. Igrališta danas nema, ali će šuma sigurno služiti sportašima. A ova rasvjeta koja će omogućiti noćno šetanje nije štetna za biljni i životinjski svijet.