Atelje Toše Dapca: okupljalište intelektualne elite

79 godina prošlo je od kada je atelje u zagrebačkoj Ilici postao mjesto na kojem je svoja djela okupljao fotograf Tošo Dabac.

Izložbom u Muzeju suvremene umjetnosti počeli su Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac posvećeni tom legendarnom zagrebačkom fotografu.

Impozantan je Arhiv Toše Dapca koji je iličku adresu zamijenio onom Muzeja suvremene umjetnosti. U njemu je čak 160 tisuća umjetničkih predmeta, od njegovih fotografija - portreta, umjetničkih djela, gradskih motiva, pejzaža,  do negativa, fotografske opreme...

Izložba, koja presijeca povijest, kulturno značenje i djelovanje arhiva osnovanog 1940. godine, fokusirala se stoga na određeno razdoblje: 1960-ih i 1970-ih to je bilo okupljalište intelektualaca i umjetnika, arhitekata, likovnjaka, glazbenika, umjetničke elite grada Zagreba i po tome je ta ilička adresa bila znamenita, podsjeća jedna od kustosica izložbe Marina Benažić.

Izložba se referira i na vrijeme nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, kada je upravljanje tim jedinstvenim arhivom preuzeo njegov nećak Petar Dabac: Ja nisam mogao dopustiti da taj arhiv ode u neke druge ruke, tako da da sam se prihvatio toga, kaže Petar Dabac, i sam umjetnički fotograf.

Bogata povijest ali i današnja uloga Arhiva Toše Dapca predstavljena je i preko svjedočanstava o različitim oblicima suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dapčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima.

Izložene su i fotografije koje su snimili Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući brojna druženja u okruženju koje je, među ostalim, potaknulo osnivanje časopisa za fotografiju SPOT te ideju o osnivanju Muzeja fotografije. Kustosice izložbe su Marina Benažić, Ivana Janković i Lana Lovrenčić.

Ovogodišnji Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji traju do 1. prosinca, posvećeni su temi fotografskih arhiva javnih i privatnih, kao i sve većoj potrebi njihove zaštite.