HAZU želi pomladiti članstvo

Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održani jučer na deset adresa u Zagrebu i još 13 hrvatskih gradova - od Dubrovnika do Vukovara,. Akademici i znanstvenici predstavili su se posjetiteljima, a najavljeno je i pomlađivanje članstva.

Na predavanjima, prezentacijama i radionicama približavaju bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost HAZU-a i njezinu povijesnu baštinu. Novost je da se Akademija više otvara prema mladima.

- Na razini naših članova suradnika pokušat ćemo ovu jednu godinu provesti eksperiment: nećemo primati starije od 48 godina u suradnički status, najavljuje predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt te dodaje: Što se tiče samih akademika predlažemo da granica bude 70 godina.

Članovi HAZU birat će, naime, u idućoj 2020. godini nove članove, među kojima i 17 redovitih članova, a ti izbori bit će, kako je istaknuo predsjednik Neidhardt, pokušaj 'vibracije' HAZU s realnom situacijom u društvu.

Akademik Neidhardt objasnio je kako je riječ o novinama koje će biti primijenjene samo u izborima 2020. i koje su usuglašene na Predsjedništvu HAZU-a, a ako rezultati primjene budu pozitivni onda će, rekao je, biti predložene izmjene izbornoga pravilnika i statuta što onda treba potvrditi Hrvatski sabor.

Predstavljajući, pak, u srijedu program ovogodišnjeg Dana otvorenih HAZU-a akademik Neidhardt, podsjetio je na riječi prvoga predsjednika Akademije dr. Franje Račkoga da se - u Hrvatskoj akademiji 'rukuju znanost i umjetnost'.

Dodao je kako ga posebice raduje što će HAZU posjetiti mnogi učenici i mladi ljudi, među kojima i razred osnovnoškolaca koji su bili na svečanosti, da bi vidjeli neke temelje hrvatskoga identiteta i kulture kao što je dragocjena Baščanska ploča iz 1100. koja resi atrij palače Akademije, i škrinja sv. Šimuna iz druge polovice 14. stoljeća.

Naglasivši kako je Akademija protivnik bilo kakvih podjela u hrvatskom društvu po bilo kojoj osnovi - nacionalnoj, religijskoj, rasnoj, akademik Neidhardt rekao je da HAZU prema svima njeguje isti odnos.

Predsjednik HAZU poručio je mladima da, bez obzira na to gdje će živjeti i raditi, budu svjesni gdje su rođeni i znaju da je njihov identitet ovdje i da ih upravo on definira.

Glavna poruka Dana otvorenih vrata bila je 'Znanje je prijatelj uspjeha' i na tom tragu je predsjednik Neidhardt skrenuo pozornost posjetiteljima na izložene modele brončanih skulptura ‘Indijanci’ - ‘Strijelac’ i ‘Kopljanik’ počasnoga člana HAZU kipara Ivana Meštrovića čiji originali stoje na ulazu u Congress Plazu u Grant Parku u Chicagu.

Svečanost je popraćena i glazbenim programom koji je posvjedočio o još jednom biseru koji čuva  HAZU - to je vrijedna violina King Guarneri na kojoj je mladi violinist Martin Krpan izveo 3. sonatu za violinu solo u C-duru Johanna Sebastiana Bacha.