Završava Mjesec hrvatske knjige

Na završnoj svečanosti Mjeseca hrvatske knjige i Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 'Ritam odrastanja' dodijeljene su nagrade pobjednicima kviza, a autorice čitanih djela sudionike su pozvale da nastave čitati, ostanu u tom ritmu te da im cijeli život bude obogaćen knjigom.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) označena je završnica Mjeseca knjige posvećenog glazbi s motom ‘U ritmu čitanja!’. Školarci su sudjelovali u kvizu odgovarajući na pitanja iz knjiga autorica Jasminke Tihi-Stepanić ‘Ljeto na jezeru Čiču’, Ivane Guljašević-Kuman ‘Drugačija’ te Vlaste Golub ‘Eva, mala žena’. Program je, uz spisateljice, čije su se knjige čitale za kviz, upotpunio nastup kvinteta Simply Brass.

Recenzije knjiga i ovaj su put napravila djeca koja su sudjelovala u programu 'Riznica recenzija', a koje su nastale u okviru projekta Ključ do znanja Knjižnice Dugave.
Mjesec hrvatske knjige – kviz, maraton, glazba...

U kvizu sudjelovalo oko 1000 djece iz 200 knjižnica

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej istaknula je da je na ovogodišnjem kvizu sudjelovalo oko 1000 djece iz 200 knjižnica Hrvatske kojima su se pridružile i neke inozemne, među kojima i djeca prijavljena preko Gradske biblioteke Subotica, a koja su već niz godina sudionici događaja.

Glavnu nagradu dobila je Jelena Grizelj, a utješne Kristijan Prenkaj, Zita Žabić, Kristijan Lombarović, Janja Blažon, Mara Novoselac, Ana Brozd,  Barbara Banić, Nika Leljak, Helen Laić, Blanka Filipović, Barica Iljić, Tara Bosnić.

Podsjetivši da je ovo već 20 obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, knjižničarska savjetnica Tinka Katić pozdravila je prisutne poručivši ‘djeca koja čitaju pretvaraju se u ljude koji misle’.

Urednica kulturnih programa Gradske biblioteke Subotica Bernadica Ivanković kazala je da se u kviz uključilo 120 djece iz Vojvodine te je predala nekoliko knjiga, izdanih u Subotici, na poklon NSK-u.

Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture poručila je da knjižnice nisu samo mjesta informiranja nego i učenja te upoznavanja. Kazala je da je ministarstvo objavilo javni poziv umjetnicima da predlože cjelovite slikovnice za djecu od šest mjeseci do sedam godina.

U okviru provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture planira provedbu programa Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini. Programom se predviđa osmišljavanje četiriju slikovnica za svako dijete od rođenja do predškolske dobi.
Počeo Mjesec hrvatske knjige

Autorice: Ostanite u ritmu čitanja

Jasminka Tihi-Stepanić malim je čitateljima zaželjela da im odrastanje ostane u ritmu čitanja, a cijeli život bude obogaćen knjigom. Citirala je riječi Rose Montero, španjolske spisateljice i novinarke, poručivši da život ponekad nije dovoljan, no zato je tu knjiga.

- Onaj koji čita proživljava mnoge živote, a onaj koji ne čita samo jedan te eventualno onih blizu sebe. Međutim, mi čitatelji u sebi nosimo veliko bogatstvo i iskustvo, rekla je.

Ivana Guljašević Kuman je, kazavši da se između korica knjiga nalaze cijeli svjetovi, upozorila 'nečitatelje' da svaki film, igrica, crtani film ili glazba počinju pisanjem.

Vlasta Golub poručila je da je važno da umjetnost bude životna, jer se tada u njoj mogu prepoznati čitatelji: Ja znam da vas čitatelja ima mnogo, iako nekakvi tekstovi po novinama govore drugačije, ocijenila je .

U kvizu su sudjelovala djeca, knjižničari, učitelji i novinari. Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.