30. studenog 1835. - Rođen je Mark Twain

Prvi i najveći tipičan američki književnik te jedan od najvećih humorista svjetske književnosti, Mark Twain rodio se 30. studenoga 1835. u gradu Florida u Missouriju.

Njegovi pustolovni romani neodvojiv su dio čitateljskih iskustava mnogih naraštaja, a rado se čitaju i danas, stotinjak godina poslije njegove smrti.
Mladi Samuel Langhorne Clemens, kako mu je bilo pravo ime, s četiri godine doselio se na obalu rijeke Mississippi. Rijeka i život na njoj obilježili su mu cijeli život. Kada je imao 23 godine dobio je dozvolu za upravljanje parobrodom i na tom bi poslu vjerojatno doživio starost da nije izbio američki Građanski rat.

U tom razdoblju čak je posjedovao neke brodove, i istodobno pisao humoristične tekstove za gradske novine. Za pisanje u novinama odabrao je pseudonim Mark Twain, koji u brodarskom žargonu znači najniži dopušten vodostaj po kojem brod smije ploviti. Kada je postao poznati novinar i pisac kratkih priča, proputovao je Sjedinjene Američke Države, stigavši sve do Havaja. No, Mississippi mu je ostao u srcu, o čemu svjedoče njegove najpoznatije i najuspješnije knjige "ustolovine Huckleberry Finna i Tom Sawyer. Potkraj života, pogođen gubitkom supruge i kćeri, povukao se u sebe i počeo pisati pesimistične knjige. Zanimljiv je podatak da se u to vrijeme Twain sprijateljio s još jednim usamljenikom. Usamljenik je bio proslavljeni znanstvenik, a zvao se Nikola Tesla.