Noć kazališta večeras diljem Hrvatske, a i šire

Jedinstvena manifestacija Noć kazališta večeras se održava u više od 50 mjesta i gradova diljem Hrvatske, na 88 lokacija.

Službeno otvorenje u Dječjem kazalištu Dubrava

Od zagrebačkih kazališta u Noći kazališta sudjeluju gotovo sva, od dječjih do velikih, od gradskih javnih kazališta do nezavisnih skupina. Svečano otvorenje bit će u Dječjem kazalištu Dubrava u 18.30 sati s dramsko-plesnom predstavom s poetskim dijelovima po motivima Balada Petrice Kerempuha ‘Ni med cvetjem ni pravice’ a u suradnji s umjetničkom organizacijom Fronesis.

Kazalište Komedija, odakle se za središnji Dnevnik HTV-a javila Mirna Farkaš Salamon, večeras je odlučilo prikazati svoju hit-predstavu "Tulum u samostanu". Prepuno gledalište samo nam potvrđuje da Noć kazališta itekako ima smisla. A slika je slična u kazalištima diljem Hrvatske.

Uz Narodno kazalište Dubrava, začetnik i osnivač Noći kazališta je Ministarstvo kulture. Posebna savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo kazala je kako činjenica da je manifestacija u 11 godina od jednodnevnog događanja prerasla u višednevno okupljanje, obuhvaćajući i privatni i javni sektor, pa i amatersko stvaralaštvo.

U manifestaciji tradicionalno sudjeluje Glumačka družina Histrion iz Zagreba, a Elizabeta Vrbančić iz toga kazališta istaknula kako im je izuzetno drago što se i ove godine priključuju toj važnoj inicijativi popularizacije kazališta i razvoja publike, i to s predstavom Mate Matišića ‘Gastarbajterski Božić’.

'Noći kazališta'

Pokretač i organizator Noći kazališta- čiji se program stalno dopunjava na mrežnim stranicama manifestacije - je Narodno sveučilište Dubrava. Na konferenciji za medije u palači Dverce ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić kazao je kako je iznimno zadovoljan što Noć kazališta i ove godine uspješno ‘nastavlja svoj put i misiju’.

- U manifestaciju se iz godine u godinu uključuje sve više malih sredina, a interes je počela pokazivati i hrvatska dijaspora, bilo sa svojim predstavama, bilo s našim predstavama u njihovim sredinama. To nam pokazuje da je Hrvatska u tom projektu i organizaciji velika - da može funkcionirati i izvan naših granica, rekao je Šturlić.

Koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski iz Dječjeg kazališta Dubrava istaknula je kako i u ovogodišnjoj Noći kazališta sudjeluju i velika nacionalna kazališta, ali i male amaterske družine, dramske skupine, školske skupine. Večerašnja Noć kazališta je, kako je istaknula, centralni dan ovogodišnje manifestacije, budući da se ona već tradicionalno održava tijekom nekoliko dana.

Tako su prve aktivnosti počele već jučer, 15. studenoga, a završit će 18. studenoga u posljednjem mjestu koje ima manifestaciju. Neka su mjesta odlučila imati program više dana, pa će tako nekoliko Noći kazališta imati Beli Manastir, Šibenik, Bjelovar, Zaprešić.

Pogledajte video najavu Noći kazališta:Europska noć kazališta

Cjelovit program objavljen je na mrežnim stranicama Noći kazališta, a kao i svake godine, hrvatskoj Noći kazališta pridružuju se i druge zemlje. To su ove godine Češka, Bugarska, Slovačka, Austrija, Srbija, Crna Gora, te Bosna i Hercegovina - informacije o njihovim programima dostupne su na mrežnoj stranici Europske noći kazališta.

Iz godine u godinu Noć kazališta raste

Organizatori su osobito ponosni na to što se svake godine manifestaciji priključuju nova, manja mjesta: To pokazuje da ona ispunjava jedan od svojih ključnih ciljeva, a to je decentralizacija kazališne djelatnosti. Ove je godine pet novih lokacija - grad Drniš, općine Mače i Viljevo, Vrbovec, te općina Dragalić, nabrojila je Banić Naumovski.

Od ove je godine novost Noći kazališta dvoipolgodišnji europski projekt segmentacije kazališne publike pod nazivom ‘Audience Segmentation System in European Theatres’, koji Narodno sveučilište Dubrava provodi u suradnji s nacionalnim koordinatorima iz Češke, Bugarske i Austrije, te s partnerima iz Finske i Velike Britanije.

U sklopu Noći kazališta u svim navedenim zemljama provest će se anketa u kojoj će posjetitelji moći anonimno izraziti preferencije vezane uz Noć kazališta kao manifestaciju, ali i kako općenito doživljavaju kazališnu umjetnost. Cilj je manifestaciju u budućnosti kvalitetnije strukturirati i organizirati.