Viška krv u "škrinji" putuje za Split

Jedan od najvećih problema na otocima je nedostatak odgovarajuće zdravstvene skrbi. Nedavno je uspješno riješen problem ukidanja laboratorija za vađenje krvi na Hvaru.

No istu muku, i to već deset godina - imaju i na Visu. Njihovi uzorci krvi brodom se šalju u Split. Utorak je važan dan za Komižane. Dan za vađenje krvi.

Već više od deset godina Komižani samo jednom, a Višani četiri puta tjedno mogu vaditi krv na svom otoku. Nakon toga uzorci na analizu putuju brodom prema Splitu jer je otočni laboratorij davno ugašen.

- Moj posao je vađenje krvi, stabiliziranje, centrifugiranje, pakiranje i transport u Split. Jedan dan sam u Komiži jer uvjeta za rad ovdje nema, govori Ivana Mardešić, laborantski tehničar.

- Ta krv u škrinji putuje na Vis, stavlja se u frižider, nosi na brod i onda čeka isplovljavanje da bi došla u 18 sati, kad će bit prerađena. Da li je to u redu, pita se Ivanka Jović Mardešić.

Zbog nemogućnosti provjere krvne slike na Visu, katkad se diže i helikopter.

- Moj slučaj od prošle godine, beba od godinu dana temperatura 39 stupnjeva i trebalo je vaditi krv. Kada bi se čekalo trajekt, ne bi se stiglo do navečer i u tom slučaju helikopter je morao letjeti. Provjerio sam, 4 tisuće eura sat leta. To je cifra za državu. Hvala Bogu. sve je bilo u redu, govori Toni Dokoza.

- Grad Komiža je spremna pomoći i financijski i smještajem budućem inženjeru biokemije da se laboratorij na otok Vis vrati, ističe Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Zdravstvena skrb na otocima, poručuju mještani, svake je godine sve lošija. Već mjesecima nemaju ni fizioterapeuta.

- Mi lokalne zajednice plaćamo pedijatra, ginekologa, internistu da dođu jednom mjesečno da pogledaju naše sugrađane jer znamo što znači ići u Split. Bilo bi bolje da zdravstveni sustav odredi specijaliste koji će putovati na otoke. To bi bio manji trošak, naglašava Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

U vrijeme našeg snimanja zapuhalo je orkansko jugo. Veze s kopnom su prekinute.

- Uzorci idu u led do sutra, vidjet ćemo ujutro u 5, ako ne ide ni upet, onda ćemo ponoviti vađenje jer krv nije za obradu, ukazuje Snježana Mardešić.

Žilavi otočani na sve su se već odavno naviknuli.