Škabrnja - zločin bez kazne

Polomivši zube na Zadru Ratko Mladić i 9. Kninski korpus udarili su na Škabrnju. Na nišanu tenkova, kao čin odmazde, našlo se pitomo ravnokotarsko selo.

-
Računa se da je na Škabrnju kidisalo oko 3,5 tisuće vojnika i oficira JNA, prisjeća se Marko Miljanić, zapovjednik bataljuna Škabrnja 1991.

Nikakvi razgovori ni ratne konvencije nisu odvratile neprijatelja od napada. Škabrnja je napadnuta iz smjera Zemunika Gornjeg. Tenkovi, avijacija, topništvo i pješaštvo u ranim jutarnjim satima krenuli su u napad.

- U trenutku napada Samostalni bataljun Škabrnja brojio je 246 ljudi, dodaje Miljanić.

Škabrnja je napadnuta s 30 tenkova i oklopnih vozila.- A što sam ja imao, kalašnjikov! To je sve što smo imali!, komentira jedan od onih koji su 1991. branili Škabrnju.

Miljanić dodaje:

- Dok je bilo naoružanja održavali smo otpor. Ali već u popodnevnim satima 18.11. pola Škabrnje je palo, nismo imali naoružanja i povukli smo se.

Uslijedio je masakr, čim su ušli u selo, ubili su trinaestero uglavnom staraca i žena.

U izvještaju 1991. iz Zadra, novinara Božidara Šimunića piše:

- Krvnik se iživljavao na tijelima civila, poljodjelaca, domaćica, a ne ratnika i zadovoljavao svoje životinjske nagone.Napadom na Škabrnju osobno je zapovijedao Ratko Mladić ratni zločinac kojem se sudilo u Haagu, ali ne i za Škabrnju. Upravo je na pitomom ravnokotarskom mjestu ispekao svoj krvavi zanat za daljnje pohode diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Nada se vratila izručenjem Zorane Banić, već osuđene u odsustvu na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Škabrnji.- Ostaje ipak jedan žal što nisu odgovarali oni koji su takve teške zločine počinili, kažu Škabrnjani.

Škabrnju je napalo 3,5 tisuće vojnika i 30 tenkova. Samostalni bataljun Škabrnja brojio je 246 pripadnika, tek manji broj znao ih je rukovati oružjem. Na današnji dan Škabrnja je izgubila 43 mještana, do kraja rata njih ukupno 86. Nitko nije odgovarao za počinjeni zločin. Škabrnja danas broji više od 2000 stanovnika, a osnovna škola 220 učenika.