Tableta koja je promijenila medicinu može zakazati

Europski je dan svjesnosti o antibioticima. Liječnici ponovno upozoravaju na njihovu prekomjernu potrošnju, čime se razvija i rezistentnost bakterija. Hrvati su po potrošnji u gornjoj polovini Europe. Najčešće se propisuju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a nije rijetkost da ih pacijenti uzimaju i samoinicijativno. Na štetnost takve prakse ukazuju i međimurski liječnici. 

Pojedinci slušaju svog liječnika, antibiotike ne gutaju kao bombone. Iako, ordinacije se u ovom hladnijem djelu godine pune i na sjeveru Hrvatske, a sa simtomima dolaze i različiti zahtjevi. Liječnici se, kaže dr. med. Jana Vrbanec, vode preporukama i educiraju, ali naglašava kako pacijenti vrlo često vrše pritisak na liječnika.

U Međimurju, kao i u cijeloj Hrvatskoj, antibiotici se troše prekomjerno. 90 posto ih propisuju obiteljski liječnici. Pa tableta koja je promijenila modernu medicinu može zakazati. Pacijenti bi trebali znati da je u 9 od 10 slučajeva respiratornih infekcija riječ virusnima - koje se ne liječe antibioticima. U tom slučaju savjet je liječnika - uzimati dovoljno tekućine, mirovati i koristiti tablete protiv bolova ili za suzbijanje temperature.

- Antibiotici su lijekovi koji ne djeluju samo na bakteriju koju želimo suzbiti. Oni djeluju na cjelokupnu mikrobiološku floru i s kojom organizam živi u ravnoteži. Ako unosimo antibiotik zadiremo u područje flore, a ako ga ne trebamo ta šteta je tim veća, upozorava Marina Payerl-Pal, iz ZZJZ-a Međimurske županije.

Stručnjaci upozoravaju, otkrivaju se sojevi bakterija otporni na sve antibiotike, govori se o ulasku u postantibiotsku eru. Pa svaku priliku treba iskoristiti za edukaciju.