Blago Kukove špilje

Završeno je dvogodišnje arheološko istraživanje u špilji Kukova peć iznad Brsečina kraj Dubrovnika. U špilju je zabranjen ulaz , a o svojim rezultatima arheolozi će uskoro upoznati širu javnost, ipak nama su predstavili rezultate istraživanja.

Nakon dvogodišnjih istraživanja u špilji Kukova peć iznad Brsečina arheolog Dubrovačkih muzeja Domagoj Perkić zadovoljan je pronalascima koji potvrđuju da je špilja bila povremeno naseljena čak 7000 godina.

- Mi smo našli tamo hrpu nalaza, prije svega ulomaka keramičkih posuda, kremenih noževa negdje u rasponu 7000 godina, znači negdje od 5500. prije Krista -  srednji neolitik mlađe kameno doba. Najintenzivnije je špilja korištena  u eneolitiku - bakrenom dobu otprilike treće tisućljeće prije Krista - objasnio je arheolog Domagoj Perkić.

Uz mnogo keramike i prapovijesnih alatki također je nađena i ostavština iz 18. stoljeća - novci, lula, svetačka medaljica i udice koju je netko skrio u spilji, ali se po svoje blago nije vratio.

- Zanimljivo je da je ta osoba koja je to skrila imala venecijanski novac  i to zadnji venecijanskog dužda Ludoivika Maninija - zadnji dubrovački novac jer to je u vrijeme neposredno prije dolaska Francuza - kaže Perkić.

Sve nalaze sada treba stručno obraditi katalogizirati - pokušati sastavit neke posude...

Inače arheolozi Dubrovačkih muzeja dobitnici su godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za istraživački rad predstavljen u katalogu Gradine, gomile i špilje u kojem su istražili područje od Omble do Bistrine i predstavili sve takve objekte na kojima se vrši istraživački rad.