14. studenog 1889. - Rođen Jawaharlal Nehru

 U Alahabadu u obitelji Brahmana, najvišeg društvenog razreda u Indiji, 14. studenoga 1889. rodio se Jawaharlal Nehru, koji će postati bliskim suradnikom Mahatme Gandija, začetnika borbe za oslobođenje nenasiljem.

Podrijetlo mu je omogućilo školovanje u najboljim engleskim koledžima. Nehru je veoma brzo shvatio kako se Velika Britanija ne želi odreći bogatstva koje je izvlačila s indijskog potkontinenta. Engleski premijer Winston Churchill to je obrazložio rečenicom: Nemamo ni najmanju namjeru odbaciti najsjajniji i najdragocjeniji komad britanske krune.

Tijekom povijesti nije se, međutim, mogao zaustaviti. Nakon dugih godina građanske neposlušnosti i brojnih žrtava slomili su se okovi engleskog kolonijalizma. Godine 1947. mnogomilijunska Indija zakoračila je u nezavisnost. Nehru se obratio Konstitutivnoj skupštini: Došao je trenutak koji se malokad javlja u povijesti, kada jedna epoha završava i kada duh naroda, dugo gušen, nalazi svoj izlaz.

Od stjecanja nezavisnosti, sve do smrti 1964. Nehru je na dužnosti premijera. Uporno je gradio indijsko društvo na sintezi tradicije i suvremenog. Njegove vizije bile su modernije od Gandijevih. Temeljne odrednice Nehruove politike bile su brz gospodarski razvitak, uspostava socijalno pravednijeg društva i odmak od blokovske politike. Temelje svoje samostalne vanjskopolitičke usmjerenosti obrazložio je već 1947. na skupu o azijskim odnosima. Tu zamisao Nehru produbljuje 1955. na sastanku u Bandungu na kojemu se tražilo rješavanje svih međunarodnih sporova mirnim putem u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda. Kasnije će zajedno s Titom i Naserom na Brijunima razraditi teorijske osnove pokreta nesvrstanih.

Jawaharlal Nehru uvijek je naglašavao potrebu prijateljskih odnosa sa svim zemljama bez obzira na ideološke razlike, a iznad svega ukazao je na potrebu demokratskih odnosa u indijskom unutarnjem životu.