U berbu mandarina u gumenim čizmama

Dugotrajna kiša koja u neretvanskom kraju danima pada otežala je berbu mandarina. Treba još obrati kasne sorte koje su u nekim voćnjacima već počele propadati na stablima, a ni ostale kulture nisu ostale pošteđene.

Gumene čizme ovih su dana najtraženija roba u neretvanskim trgovinama jer bez njih se ne može u berbu mandarina. Na zemlji je 20-ak centimetara vode, ali zreli plodovi na granama trebaju se obrati ili će propasti.

- Nikada nisam brala po ovakvoj vodi. Ovo je nenormalno, a bilo je do 11. mjeseca lijepo i onda je moralo doći ovo što nije trebalo, govori Draga Šešelj iz Podgradine.

Voda u voćnjacima posljedica je dugotrajne kiše koja je padala više od dva tjedna.

- Mandarine više nisu u onoj kondiciji kakva se od njih očekuje, već su roba koja na stablu polagano propada. Ona nije trajna i u takvim uvjetima potrebno je proglasiti prirodnu nepogodu, naglašava mr. sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež Opuzen.

Kupusnjače također plivaju u vodi, a vanjske listove već su načeli puževi. I one su se već trebale brati.

- Kupus je već malo i prerastao, tako će biti problem i s krupnoćom u prodaji. Evo, nadamo se da će ovo sunčano vrijeme potrajati nekoliko dana pa da možemo krenuti u berbu i spasiti što se spasiti da, ističe Matko Babić iz Opuzena.

Koliko će se spasiti neretvanskog voća i povrća ponajviše ovisi o vremenu, a prognoze nisu baš optimistične.