Vježbamo s interventnom policijom Zadar

Interventna jedinica policije poseban je oblik svake Policijske uprave. Drugačija je od ostalih ustrojstvenih jedinica u odnosu na policijske postaje s istaknutom i jedinstvenom linijom zapovijedanja koja ima elemente vojne strukture. Vježbati s njima bila je čast i drago nam je da smo prisustvovali jednom treningu.S obzirom na složenost i kompleksnost zadaća koje se stavljaju pred interventne policajce, provode se dvije temeljne vrste kondicijske pripreme: opća  ili višestrana kondicijska priprema i situacijska (borbena) kondicijska priprema.

Opća kondicijska priprema stvara preduvjete za rješavanje zadaća specijalne kondicijske pripreme i uvjetuje, zajedno s drugim stranama pripreme, opći rast funkcionalnih mogućnosti organizma sportaša, svestrani razvoj njegovih motoričkih sposobnosti i stjecanje navika koje su nužne u sportu i životu.

Opća ili višestrana kondicijska priprema sportaša usmjerena je na poboljšanje sposobnosti svih topoloških regija tijela, na podizanje efikasnosti svih organa i organskih sustava, na podizanje funkcionalnih sposobnosti kao i primarne jakosti, brzine, izdržljivosti i gipkosti.

Osnovni metodički parametri višestrane pripreme kreću se u okviru upotrebe najšireg repertoara trenažnih sadržaja, minimalnog i medijalnog intenziteta opterećenja, znatnog trajanja, odnosno ekstenziteta podražaja te dovoljnog vremena za oporavak. Obrađuju se svi segmenti lokomotornog sustava, primjenjuju vježbe za razvoj primarne snage, koordinacije, brzinskih svojstava (brzina motoričke reakcije, brzine pokreta) te vježbe za razvoj aerobne izdržljivosti. Nastoji se stvoriti dobru bazu za nadgradnju i razvoj specifičnih elemenata kondicijske pripreme.

U treningu IJP-e su jako bitne borilacke vijestine od udaraca rukama i nogama, samoobrane, judo bacanja i padova, jiujitse i još mnogih vještina. A sve nam je to u treningu sa svojim kolegama pokazao trener Niko Marketin, koji je i zaljubljenik u boks i boksač čije su znanje i metodika rada presudili odluci da bude imenovan trenerom juniorske boksačke reprezentacije.