21. studenog 1694. - Rođen Voltaire

Glasoviti francuski filozof, književnik, povjesničar i prosvjetitelj Voltaire, pravim imenom Francois Marie Arouet rodio se u Parizu 21. studenog 1694. godine.

Nakon završene jezuitske gimnazije upisuje pravo, koje napušta kad kao talentirani pisac epigrama i satire, biva prepoznat u mondenim pariškim krugovima. Slobodarski duh, skepticizam i ironija priskrbit će mu mnoge poklonike ali i neprijatelje te će zbog istih osobina bivati zatočen, i nekoliko puta za života, izgnan iz Francuske. To međutim, neće umanjiti njegov stvaralački elan pa će tako upravo za jednogodišnjeg tamnovanja u Bastiji, napisati tragediju Edip koja će mu donijeti naslov prvog pjesnika Francuske.

Sve češća izgnanstva zbog uvreda, Voltaira dovode u Englesku. Ona mu postaje trajnom inspiracijom i zbog ugleda koji su u tamošnjem društvu uživali filozofi, među njima i oni koji su na Voltairovu misao snažno utjecali, poput Newtona. Kad je 1733. napisao ep o Ivani Orleanskoj, pun sitnih erotičnih scena, ponovno mu biva onemogućen boravak u Parizu. I ovaj put odlazi u Englesku u kojoj ostaje deset godina. To će biti najplodnije Voltairevo stvaralačko razdoblje, nakon kojega, vrativši se u Pariz, biva imenovan dvorskim pjesnikom i povjesničarem. Ne zadugo, međutim. Kad se zamjerio kraljevoj ljubavnici, Markizi de Pompadour,  ponovno mora napustiti Pariz te se sklanja u Postdamu gdje se zbližava s Fridrikom Velikim.

Nakon iznimne bliskosti i taj je odnos pokleknuo pod oštricom Voltairova jezika pa će pruski kralj za njega reći da je najzlobniji luđak na svijetu, koji je dobar samo kad ga se čita. Voltaire se u svojim prosvjetiteljskom djelovanju ogorčeno borio protiv fanatizma crkve uz poznati poklič Uništite bestidnicu, istodobno ne odričući se potrebe za Bogom. Tri mjeseca prije smrti, nakon povratka u Pariz, za izvođenja njegove tragedije Irene, doživljava ovacije, a njegova bista na otvorenoj pozornici biva ovjenčana lovorovim vijencem.