25. studenog 1969. - Lennon vratio orden titule reda

Vraćam ovaj orden u znak protesta zbog britanske umiješanosti u rat u Bijafri i britanske podrške američkoj politici u Vijetnamu. Usput prosvjedujem jer moja pjesma Cold Turkey pada na glazbenim ljestvicama!

Pismo u kojem je to stajalo  25. studenoga 1969. upućeno je britanskoj kraljici Elizabeti II. U prilogu se nalazio jedan od četiri ordena titule Reda Britanskog Kraljevstva, koje su Beatlesi dobili četiri godine prije zbog planetarne popularnosti. Potpis je bio izrazito ciničan: John Lennon of Bag - od Vreće!
Ljeto ljubavi davno je već završilo. Intelektualci poput Lennona shvaćali su da je šestdesetosmaška ideja propala i da svoju medijsku popularnost mogu iskoristiti kako bi kritizirali svjetsku političku nekorektnost. Tvrdio je da s problemima u Bijafri, Vijetnamu i sličnim imperijalističkim presezanjima moćnika u Treći svijet britanska javnost nije ni upoznata, a on kao idealist to ne može prešutjeti.

S vremenom se Lennon, zajedno sa suprugom Yoko Ono, prometnuo u gorljivog borca protiv rata i nasilja. Zamišljajući bolji svijet, na svakom je koraku javno prozivao licemjerje zapadne civilizacije. Gnjevan na izrabljivačku zabavljačku industriju profilirao se u heroja radničke klase, kojoj je nekad i pripadao u liverpulskom predgrađu. Beatlemaniju je opisao kao veliku prijevaru u kojoj su četvoricu čupavaca vodali po svijetu i pokazivali kao cirkuske životinje. Usput je prigovorio da bi im bilo bolje da su im smanjili porez nego ih kitili ordenjem. Desetak godina poslije John Lennon ubijen u atentatu.