Najavljeno 10 posto manje ugostiteljskih stolova u povijesnoj jezgri Dubrovnika

Deset posto manje ugostiteljskih stolova u povijesnoj jezgri najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Raskinut će se i ugovori s onim najmoprimcima koji ne budu imali uređaje za prikupljanje otpadnih ulja i masti u kuhinjama. Dio je to mjera za očuvanje kvalitetne ponude, ali i već odavno ugrožene kvalitete života unutar zidina.

Mnogi Dubrovčani izbjegavaju ulaziti u povijesnu jezgru u sezoni. Izbjegavanje turista i ugostiteljskih stolova sve je zahtjevniji sport. Stoga su se u gradu odlučili na promjene.

- Tražeći najbolje rješenje, a znajući da smo prije dvije godine rasteretili povijesnu jezgru onih stolova koji su zauzimali pješačke koridore. Dakle, nekih 20 posto stolica i stolova je već maknuto s javnih površina. Odlučili smo se na još dodatni rez od deset posto, naglasio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Taj se rez odnosi ponajprije na ugostiteljske objekte koji zauzimaju više od 25 četvornih metara.

- Čujte, načelno se ugostitelji ne slažu sa smanjenjem broja stolova i stolica, međutim Grad Dubrovnik, odnosno gradonačelnik, razmišlja i o drugim dionicima u ovom gradu, tako da je to gradska odluka, koju ćemo mi, kao i sve dosadašnje, poštovati, rekla je Nikolina Frančić, predsjednica Ceha ugostitelja DNŽ.

Razdoblje zakupa javnog prostora povećat će se s jedne na pet godina.

- Svima, bez obzira jesu li u najmu, u gradskim prostorima ili privatnim prostorima, pet godina najma javne površine i pet godina moratorija na dodatno povećanje javnih površina ili dodatne stolove. Dakle, idućih pet godina neće doći do povećanja javnih površina, ističe gradonačelnik.

Svaki će ugostiteljski objekt morati ugraditi tzv. mastolovce, odnosno uređaje za pročišćavanje otpadnih voda i prikupljanje ulja i masti. S onim ugostiteljima koji ga ni nakon godinu dana prilagodbe na nove uvjete ne ugrade, ugovori će biti raskinuti, a oni koji ga već posjeduju, morat će posebnim certifikatom dokazati da je uređaj u ispravnom stanju.

- Ta je mjera već odavno uvedena. Najvjerojatnije će krenuti intenzivnije kontrole. Većina ugostitelja ih ima, tako da ja i tu ne vidim problem, govori Farčić.

Kako će to izgledati u praksi, najbolje će se vidjeti kulminacijom turističke sezone, koja je svaki put dosad sa sobom donijela i krah kvalitete života pa i najobičnije šetnje unutar zidina.