Centar izvrsnosti za nove tehnologije u Slatini

Uz već postojeći virovitički centar izvrsnosti za  STEM područje, matematiku, kemiju, fiziku i robotiku, odnedavno u virovitičko-podravskoj županiji djeluje još jedan - za nove tehnologije. U Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini učenici stječu nova znanja na području CNC-a, 3D, Cad i Cam tehnologije, energetike i robotike.

U centru izvrsnosti za nove tehnologije učenici osnovnih i srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije subotom, u izvannastavnim aktivnostima, mogu unaprijediti svoje znanje praktičnim radom te tako lakše savladati školsko gradivo.

- Može se puno stvari naučiti. Iz Županije smo dobili neke strojeve pa je puno zanimljivije na nastavi i više nema same teorije već smo uveli i praksu, govori Jurica Šafar, 3. razred smjer poljoprivredni mehaničar, Slatina.

- Normalno, svatko mora proći teoriju, ali bez praktičnog znanja ne bi bilo ničega, a posebno se veselim raditi na CNC laserskom stroju, rezaču, stroju za graviranje, naglašava Franjo Đorđević, 3. razred CNC operater, Ćeralije.

U opremanju centra pomogla je Virovitičko-podravska županija koja je nabavila prijeko potrebnu opremu poput CNC lasera s rotacionom glavom, uređaja za hidrauliku i pneumatiku, računala i auto dizalicu.

- Danas smo prošli kroz tri prostora koji nude najsuvremeniji način rada, povezivanja teorije i prakse te dobivanja najboljih ishoda učenja kroz ovaj centar, istaknula je Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ.

Ondje će se provoditi redoviti strukovni obrazovni programi za učenike koji žele odvojiti svoje slobodno vrijeme vikendom i naučiti više. 

- Mi kroz CNC tehnologiju pružamo mogućnosti, tako da ćemo u jednoj ekipi raditi s učenicima osnovnih škola, a u drugoj ekipi napredan rad s učenicima srednjih strukovnih škola, naglašava Mladen Graovac, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Jer zahvaljujući dodatnom znanju učenici će nakon završetka školovanja postati konkurentniji na tržištu rada.