Progressive - vrsta treninga u čijem je fokusu "ljepota kretanja"

Može biti dio kondicijske pripreme sportaša ili rekreacije. Stručnim rječnikom rečeno progressive prije svega podrazumijeva filozofiju treninga koja je zasnovana na neuromišićnoj logici – treniranje pokreta. Riječ je o nekoliko različitih trenažnih pristupa spojenih u jedan.

Ovakva vrsta treninga podrazumijeva efikasnu distribuciju energije, kretanje bez boli, povezanost uma i tijela, dobar balans između jakosti i fleksibilnosti i uživanje u pokretu. I sve to dobro zvuči u teoriji. U praksi, je li to sve bas tako, provjerila sam na svojoj koži.Na samome početku treba se dobro zagrijati - raznim vježbama, trčanjem, vožnjom biciklom... U tome uvelike pomažu i trake, koje su odličan rekvizit za vježbe motorike, aktivaciju stražnjice i kuka te stabilizaciju ramena. One nisu samo različite po bojama, već i po jačini, pa je tako, ovisno o boji, neke pokrete lakše ili teže izvoditi. Iskorak u stranu s jednom takvom gumom oko nogu pomaže u povećanju stabilnosti i balansa. Budući da aktivira stabilizatore, ova vježba jača cijelo tijelo, posebice mišiće trbuha i donjeg dijela leđa, koji pak pozitivno utječu na posturu tijela.

Hip thrust s gumom ili most s gumom odlična je vježba koju je 2006. osmislio Bret Contreras, a u svijetu fitnessa poznata je kao "vježba za žene". Ova vježba jača, učvršćuje i oblikuje stražnjicu. Prilikom izvođenja treba voditi računa o poziciji stopala, potkoljenice, širini koljena, poziciji glave i vrata. Jednom kada ulovite ispravan položaj i ritam, nije teško, no na samom početku malo je zbunjujuće.TRX trake odličan su rekvizit za vježbe cijelog tijela, a pritom koristimo vlastitu težinu. Za ovu vježbu zaslužan je američki marinac Randy Hetrick. Tražio je rekvizit za vježbanje koji je lako prenosiv i upotrebljiv na terenu, a s kojim se može postići fizička snaga. Trening na TR trakama odličan je način za brzo stjecanje kondicije, efikasno skidanje potkožnog masnog tkiva, a utječe na oblikovanje i učvršćivanje cijelog tijela. Težina vježbe ovisi o opterećenjima koja reguliramo promjenom kuta pod kojim izvodimo vježbu. Ja sam na TRX-u vježbala gornji dio tijela - ruke i ramena. Isprva sam imala osjećaj da mogu ponoviti vježbu koliko god puta treba, a onda sam odjednom shvatila da jedva odrađujem zadano i da nije toliko lagano kako mi se učinilo.

Još jedan od rekvizita - bosu lopta služi za vježbanje koordinacije, izvođenje kardio vježbi ili pak za zagrijavanje. Odlična je i za razvoj ravnoteže, a time se osnažuje cijelo tijelo i ispravlja postura. Lako je prilagodljiva svakom vježbaču i njegovim potrebama.

Na kraju svakog treninga važno je istegnuti se, kao što je na početku treninga važno zagrijavanje. Mišići se tijekom treniranja ugriju, a istezanjem se smanjuje mogućnost upale te pospješuje fleksibilnost i pokretljivost.Uz trenera, koji je često motivator, samo vježbanje kao da je lakše, barem meni. Uz to što ispravlja kada nešto pogrešno napravim, dodatno i ohrabruje da ne odustanem, već da odradim koje ponavljanje vježbe više. Koliko ja pozorno pratim njegove upute, toliko i on pozorno prati mene koliko i što mogu. Brine se da napravim taj dodatni napor koji će nas oboje dovesti do željenog cilja. Njegove su riječi dobra motivacija, trudim se, nije da uvijek i uspijem, ali ću sigurno uložiti i posljednji atom snage kako bih se dokazala.

Progressive u kretanje dodaje igru i slobodu, a to radi na inteligentan način usmjeren ka zdravlju, ne čini se napornim, dapače, čini se zabavnim i kada bih dolazila redovito na treninge, brzo bih se na sve prilagodila. Zabavan način za stjecanja kondicije i svakako ima pozitivan učinak za zdravlje, učinilo mi se. Dobro je i što na ovaj trening može dolaziti svatko - neovisno o spolu, dobi ili razini kondicije, pa čak i o ozljedama.

Što se mene tiče, bih li došla opet? Bih. Je li mi bilo naporno? Jest. Jesam li se zabavila? Jesam. Topla preporuka za progressive.