Hrvatska vojska posadila 3000 stabala

Pripadnici Hrvatske vojske priključili su se akciji "Zasadi drvo, ne budi panj". Pristigavši iz cijele zemlje, jutro su proveli u Gudcima kod Velike Gorice sadeći hrastove lužnjake.

Najveći dio posla obavili su i prije nego što je naš snimatelj uključio kameru. Posadili su čak 3000 stabala.

- Danas su ovdje prve mehanizirane bojne Tigrovi, druge mehanizirane bojne Gromovi, bojne NBKO, i bojne veze. Nas je ovdje bliže stotinjak i u vrlo kratkom vremenu smo odradili ovaj dio posla koji se očekivao od nas. Bilo nam je zadovoljstvo. Imali smo lijepo druženje i vrijeme nas je poslužilo. Sretni i zadovoljni odlazimo s ove zadaće, ističe Ivan Radić, pukovnik, Gromovi.

Odaziv građana bio je manji od očekivanog, ali to su nadoknadili pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske.

- Ovdje smo volonterski i drago nam je da se možemo odazvati na ovakve akcije unatoč svojim redovnim zadaćama i aktivnostima. Drago nam je da možemo pomoći civilnim institucijama i organizacijama poput ove kako bi unaprijedili život i uvjete u Republici Hrvatskoj, kaže Jozo Jurčević, poručnik, nuklearno-biološko-kemijska obrana.

Ovo je ujedno i posljednja akcija pošumljavanja građanske inicijative "Zasadi drvo, ne budi panj". Uz pomoć Hrvatskih šuma planiraju posaditi 60 000 sadnica hrasta lužnjaka.

- Cilj građanske inicijative je bio potaknuti građane da poboljšaju kvalitetu svojih vlastitih životnih prostora, da se osobno uključe u ovakve akcije gdje mogu svojim rukama direktno djelovati i biti dio borbe protiv klimatskih promjena, objašnjava Mateja Anđelina Kramar, građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj".

Kako njihov trud ne bi bio uzaludan, apeliraju da se za  posađene sadnice, dosad njih gotovo 50 000, brinemo kako bi  izrasle u stabla koja, zaista, život znače.