Svetvinčenat: Srednjovjekovni kaštel kao mamac za turiste

Općina Svetvinčenat već desetak godina, uz pomoć europskih fondova, strpljivo i polako obnavlja svoje najveće kulturno-povijesno blago kaštel Morosin-Grimani. U obnovljenom srednjovjekovnom kaštelu planiraju razviti turističke sadržaje koji bi u ovo mjesto središnje Istre privlačili posjetitelje cijele godine. 

Srednjovjekovni kaštel uskoro će zablistati u punome sjaju. Zidovi i kule već su obnovljeni. Na redu je palača. Uređuje se njezinih 800 četvornih metara. Nekadašnje sobe za gospodu i stan kapetana dobit će novu namjenu.

- Palača je višenamjenski prostor na 5 etaža gdje će biti glavna stvar je multimedijalni prostor gdje će se na zabavan način prezentirati lokalne legende i povijest s ciljem zadovoljstva posjetitelja i prezentacije kulturne baštine, objašnjava Igor Macan, voditelj projekta.

Ovdje će se, primjerice, uprizorivati viteške borbe, nuditi suveniri inspirirani kulturnom baštinom, a moći će se kušati i kupiti proizvodi lokalnih poljoprivrednika. Tako će se kulturna baština staviti u funkciju društvenog i gospodarskog razvoja.

- Turizam nema smisla ako nema kvalitetan utjecaj na lokalnu zajednicu. Mi se vodimo tim načelom i želimo iskoristiti ovaj objekt kako bi mogli povezati lokalno stanovništvo i goste koje dolaze iz cijelog svijeta, kaže Dalibor Macan, načelnik općine.

Kaštel se obnavlja u sklopu projekta KulTERRA, financiranom iz europskih fondova, koji predviđa revitalizaciju dvaju istarskih kaštela.

- Građevinski radovi otprilike 7 i pol milijuna kuna obnova samog kaštela plus opremanje dolazimo na oko 11 milijuna kuna. Cijeli je projekt 23 milijuna kuna koji uključuje softver aktivnosti i kaštel Pietrapeloza u Buzetu, ističe Igor Macan.

Građevinski radovi trebali bi biti gotovi za nekoliko mjeseci. Zatim slijedi opremanje prostora pa će Svetvinčenat iduću turističku sezonu dočekati s obnovljenim kaštelom.