Marko i Milan - galeb i ribar

Marko i Milan jedan galeb i jedan ribar. Sportaši oboje, dok jedan leti, drugi uživa u sportskom ribolovu. Prijateljstvo je to veliko, a duže i od mnogih međuljudskih jer traje već točno trideset i jednu godinu.

- Jedan dan sam išao ranije parangal baciti i pojavi se galeb na kabini i od tada ne skida se. Evo, to je nevjerojatno. Ljubav na prvi pogled. On je ovdje non-stop, kaže Milan Balač.

Milan stanuje blizu crikveničke rive pa ga Marko posjećuje i pod prozorom. Svaki se dan druže. Inače, u Crikvenici je običaj sve galebove zvati Marko. Milan ne zna točan razlog, al ovdje letećih Marka ima sve više. No Milanov je poseban i ujedno tvrde ovdje i najstariji, a mi slobodno dodajemo i najljepši. Kao i svaki galeb, on ne bira morsku hranu, ugodno je popunjen i kao da blista. No konkurencija za uživanje na Milanovom barci, sve mu je borbenija.

- Ima jedan mlađi koji ovoga polako potiskuje. Postoji ta selekcija prirodna. U proljeće on ima svoju družicu, stalno je s njom. Ja imam mobitel krcat slika, samo njih slikam, objašnjava Balač.

U proljeće i njegov Marko kao da promijeni ćud, naočigled postane pažljiv prema družici te joj prepusti i svoj dio ribe. I Marko samo nju trpi na Milanovoj barci. Njih dvoje, ko stari prike, najviše vole biti sami na moru.

A Milan i u mirovini eto ima posla. Svakodnevno i to više puta ide na ribe. Naravno, s Markom.

- Jutros sam lovio lignje, probao sam malo loviti na panulu, sad ništa, plavu ribu. Ima nešto lignji malo ujutro ili navečer. Uglavnom sam zanatlija i svačim se bavim pomalo, kaže Balač.

No galebovima kiša nije baš mila pa kad barke miruju, oni tad promatraju Crikvenicu. A galeb Marko motri na Milana. Neraskidivo se čini ovo prijateljstvo i u bonaci i na neveri dobar primjer i ljudima, o razumijevanju i vjernosti.