Masakr motornom pilom u voćnjacima

Zbog niske otkupne cijene i uvoza krče se nasadi jabuka u Slavoniji. Proizvodnja kažu voćari više nema računice. Velika su ulaganja, nema hladnjača, a prodaja ovisi uvijek o nekom drugom.
Samo u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji iskrčeni su deseci hektara voćnjaka u koje je država kroz potpore uložila milijune kuna. I dok trgovačke lance pune jabuke iz uvoza, domaći voćnjaci pile se za drva za ogrjev.

Nikad teži posao u svom voćnjaku nedaleko od Požege Damir nije obavljao. Nakon više od dva desetljeća odustaje od proizvodnje jabuka.  

- Jesenas sam  iskrčio nekih 200 komada proljetos  sam ovaj gornji dio iskrčio i sad nastavljam iskrčit ću cijeli voćnjak samo zavisi od vremena kako budem stizao, objašnjava Damir Vinković, Požega.

Rezidba iz očaja, tako je nazvao ovu prisilnu sječu. Kap koja je prelila čašu njegova strpljenja spor je s Agencijom za plaćanje. Prije gotovo dvije godine javio se na natječaj za povlačenje s tržišta jabuka za slobodnu distribuciju. Ispunio, kaže, sve uvjete i isporučio 1650 kilograma jabuka. Nije mu plaćena uz obrazloženje da je prekoračio rok isporuke.

- Ja sam jabuku isporučio u vrijeme valjanosti certifikata u petak. Otpremnicu sam napravio u ponedjeljak, dan poslije. Ja prihvaćam, u odluci je stajalo u roku pet dana. Moja je greška zašto nisam napisao otpremnicu u petak kad sam jabuku i dovezao. Zašto me onda nisu na vrijeme obavijestili, kaže Vinković.

Službeno su to učinili, kaže, tek sedam mjeseci poslije pa je u naplatu krenuo sudskim putem.

- Ne mogu reći da 4 tisuće kuna za mene ne predstavlja nikakvu vrijednost ali nije to vrijednost zbog koje bih išao na sud i doživljavao sve one neugodnosti koje čovjek doživi na sudu. Tužio sam zbog toga da zaštitim svoje dostojanstvo. Tužio sam ih što me vrijeđaju kao proizvođača, ističe Vinković.

Spor još traje te su nam iz Agencije poručili da do završetka sudskog postupka slučaj neće komentirati.

Ovdje u Grabarju  nisu imali takvih problema. Vodili su druge bitke i prelomili. Kraljicu voća proljetos je zamijenio kukuruz.

- Nije teško ništa proizvest ali kada dođe do prodaje onda otkupljivači od nas rade svašta, smatra Ivica Bešlić, Grabarje.

Iskrčio je i jabuku i šljivu.

- Bilo je jedne godine dobro kad smo vozili u Benkovac šljivu hajde tu je nešto bilo ali ove druge godine sve patnja. Tako da nije mi uopće žao što sam to sve iskrčio i djeca su mi tu radili i njih sam iscrpljivao bez veze. Ovako mi je bolje. Pa da jedan sin je u Finskoj, drugi vozi kamion, kaže Bešlić.

S jabukom jednostavno nije išlo, kažu, proizvođači. Godine sve zahtjevnije, a otkupna cijena sve niža. Čak i za industrijsku klasu.

- Pretprošle godine smo imali led i jabuka ta industrijska je bila oko kune. Mislio sam bit će negdje osamdeset lipa pa tu ću s pokrit. Međutim kad su mi ponudili 30 lipa, bilo je sve jasno. Odmah ćemo krčiti, ali nije to samo bilo to. Tu je problem i rabote i svega. Nemaš ljudi. U vrijeme berbe meni treba 15-20 ljudi. To više nije bilo moguće naći, objašnjava Ivica Stasny.

Samo u požeškom i brodsko-posavskom kraju iskrčeni su deseci hektara jabuka. I ovi mladi voćari razmišljaju da od te proizvodnje odustanu. Imaju jedan od većih nasada u Slavoniji pa će se više posvetiti rasadničarstvu i drugim kulturama.

- Svi znamo da po kalkulaciji jabuke ta proizvodnja više nije održiva i čak da je i trebala biti berba ove godine teško bi se odradila jer je nesigurno tržište bez ikakve garantirane cijene, smatra Gabrijel Babić, Godinjak.

Neće pomoći, kažu, ni interventna državna potpora od 20 milijuna kuna. Isplate počinju potkraj studenog a ukupno je prijavljeno 930 korisnika s oko 3.000 ha.

- Poljoprivredno razdoblje europske politike traje pet godina. Ja sumnjam da su oni to baš ove godine donijeli. Planski je to moralo biti već prije pet godina i vjerojatno kolege iz okruženja takve poticaje koriste već godinama, kaže Ivan Babić, Godinjak.

Tako dok se kupci slade uvoznim jabukama domaći se nasadi pretvaraju u ogrjev.

Stasny je godinama podizao voćnjak, sada će se, kaže, godinama grijati na jabuku.

Prošle je godine u Hrvatskoj proizvedeno oko 93 tisuće tona jabuka. Istovremeno rashladni kapaciteti za čuvanje voća pokrivaju malo više od polovine te količine.

I to je, uz sve poteškoće s plasmanom, dodatni problem domaćeg voćarstva u koje je i država, preko potpora, uložila milijune kuna. S iskrčenim nasadima, taj novac odlazi u dim.