Gala izvedba 'Carmen' u riječkom 'Zajcu'

Riječki HNK Ivana pl. Zajca u subotu je priredio gala izvedbu opere 'Carmen' čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić. Izvedbom je ravnao Kalle Kuusava.

Bezvremenska operna priča o strastvenoj, slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati, na veliku pozornicu Zajca stigla je s istim specifičnostima svoje inscenacije.

U Rijeci su neki gledatelji bili i dijelom predstave. Dio publike bio je smješten, naime, na pozornici s izvođačima te integriran u predstavu, što im omogućilo jedinstven doživljaj ove opere.

- Naslovnu ulogu ponovno je tumačila mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Ona je kao Carmen nastupila još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom na opernim pozornicama u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj, ističu iz kazališta.

Ulogu Don Joséa pjevao je, prvi put u Rijeci, Luis Chapa, riječkoj publici dobro poznati meksički tenor sa svjetskih opernim pozornica, između ostalih i njujorškog Metropolitana, koji je ljetos u Puli pjevao ulogu Radamesa u riječkoj inscenaciji 'Aide'.

Uz Ivanu Srbljan i Luisa Chapu nastupili su Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina, a u predstavi sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet HNK 'Ivana pl. Zajca' i Dječji zbor Kap.