Za Gorana Petercola umjetnost je nužnost

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti postavljena je retrospektivna izložba vizualnog umjetnika Gorana Petercola ‘Ne brini o poetici, ona će doći sama’.

Kao jedan od predstavnika neoavangardne zagrebačke scene 1970-ih, Petercol se izdvaja po tome što konvenciju ne odbacuje unaprijed, nego je poništava u samom procesu rada.

Retrospektivna izložba sadržava radove stvarane 40 godina. U 1970-ima, Petecol se bavio konceptualnim strukturama. Sa svjetlosnim instalacijama, po kojima je možda i najpoznatiji, počeo je sredinom 1980-ih.

- Na ulazu se mogla vidjeti jedna shema u kojoj se zapravo svi ti koncepti dodiruju. Cijelu svoju umjetnost radim iz nužnosti. Ja ne vidim umjetničku slobodu. Zapravo umjetnička sloboda je da možeš raditi po nužnosti, kaže Petercol.

Dok pokušava slijediti konvenciju, put ga odvodi od očekivanog rezultata prema raznim nepredvidivim djelima, kaže kustosica Sabina Salamon: Izložba pokazuje da su tu vrlo važna pitanja koja se uzimaju zdravo za gotovo, a možemo ih i sada postaviti kao problematična, a to je: što umjetnika čini umjetnikom, radi li umjetnik iz slobode ili nužnosti, što je predmet umjetnosti, što je vrijedno da bude dio umjetnosti, smatra Salamon.

Retrospektivna izložba Gorana Petercola postavljena je u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture, a može se pogledati do 5. siječnja.