Art à la carte: kazališni svijet Georgija Para

Stvaralaštvo Georgija Para, jednog od najvažnijih redatelja hrvatskog glumišta, analiziramo u kontekstu dva događaja: skupa ‘Theatralia disjecta - kazališni svijet Georgija Para’ te zagrebačke promocije knjige ‘Grad - pozornica Georgija Para’.

U razdoblju od 1971. do 1973. godine Georgij Paro je na Dubrovačkim ljetnim igrama uprizorio 'Život Eduarda II., kralja Engleske' B. Brechta te 'Areteja' i 'Kristofora Kolumba' M. Krleže, tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta, barem kada je riječ o njegovim ambijentalnim promišljanjima i postignućima.

Paro je s te tri predstave na velika vrata uveo suvremene pisce, a način na koji je to učinio otvorio je novo poglavlje u pogledu promišljanja ideje ambijentalnog kazališta kao temeljne prepoznatljivosti dramskog programa dubrovačkog festivala.

Knjiga 'Grad-pozornica Georgija Para' donosi tekstove 12 autora koji o tim predstavama govore iz različitih analitičkih polazišta i vremena osvjetljavajući ih u širem kazališnom i društvenom kontekstu. Koncept knjige u posljednjim je mjesecima života osmislio sam Georgij Paro, jedan od najvažnijih redatelja hrvatskog glumišta, smatrajući te predstave vrhuncem svojeg umjetničkog djelovanja.

Dva su povoda bila da emisiju Art à la carte posvetimo redatelju i pedagogu Georgiju Paru - stručni skup ‘Theatralia disjecta - kazališni svijet Georgija Para’ koji je održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog centra ITI 23. i 24. studenog te zagrebačka promocija knjige ‘Grad - pozornica Georgija Para’.

U studiju smo razgovarali s urednikom knjige i autorom opsežnoga uvodnog teksta Hrvojem Ivankovićem te kazališnim kritičarom i publicistom i glavnim urednikom izdavačke kuće ‘Disput’ Josipom Pandurićem, a prikazana je i snimka kazališne predstave ‘Aretej’ M. Krleže s Dubrovačkih ljetnih igara u režiji Georgija Para iz 1976. godine i televizijskoj adaptaciji Želimira Mesarića.

Pogledajte dio emisije Art à la carte koju, kao i snimku predstave 'Aretej', u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi: