Crveni riječki Advent

Samo šest dana dijeli nas od početka najradosnijeg mjeseca u godini. Blagdanska čarolija Adventa očekuje se i u Rijeci, s brojnim novim sadržajima i još više ukrasa. Neke od njih građani izrađuju zajedno u sklopu programa Europske prijestolnice kulture i riječkog komunalnog društva.

Crveno sunce za adventski vijenac. U informativnom centru EPK i mladi i stari prionuli su na posao - filc i šljokice za vrijedne ruke koje rade dva dana.

- Ja sam inače odgajatelj u mirovini i slobodno vrijeme danas poklanjam ovdje jer mi se sviđa ova inicijativa i bila sam znatiželjna isto vidjeti kako se to radi, objašnjava Viviana Cesarec.

- Režemo krugove na plutenoj podlozi i farbamo u bijelo i crveno i pustimo da se osuši pa drugu stranu, a kolegice na drugoj kraju stola režu šuriken koji je u biti vizualni identitet EPK, kaže Mirta Stipeč, voditeljica radionice, KD Čistoća.

I središte Rijeke već je u znaku crvenog identiteta buduće prijestolnice kulture.

- Imamo ovako tematske ukrase, održiv materijal, pluto, a poslije se mogu koristiti kao ukrasi, podlošci za čaše, kaže Bia Gec, voditeljica radionice, KD Čistoća.

Uz humanitarnu akciju "Kuglice dobrih želja" te advent u riječkim tunelima čarolije ne nedostaje.

- U petak počinje klizalište Morska pahuljica, u subotu paljenje blagdanske rasvjete i adventske svijeće upravo ovdje na Koblerovom trgu i u nedjelju blagdanske rasvjete na Trsatskom kaštelu, Adventa na Gradini. A doček Nove godine bit će u znaku Nine Badrić, Dubioze kolektiv i Nikoline Tomljanović, ističe Dominik Damiš, voditelj marketinga, TZ Rijeka.

I sve će to pratiti ugostitelji na bogatom Ri gastro adventu. Turistička zajednica ove je godine prvi put preuzela brigu za kućice kojih je manje nego prošlih godina.