Obnovljena uljara u Blatu

U Blatu na otoku Korčuli otvorena je rekonstruirana uljara i novo postrojenje za preradu maslina tvrtke. Taj je projekt ostvaren uz potporu europskih fondova od 2,2 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije i opremanja uljare u Blatu, vrijedan 5 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ta je rekonstrukcija bila nužna, jer se dosad u uljari radilo na opremi staroj više od tri desetljeća. 

- Projekt prijavljujemo 2017. godine, ponovo 2018. godine i u tom natječaju dobivamo čak 80 posto mogućih bodova po svim kriterijima valorizacije što uključuje i vrlo visoke bonitetne ocjene u poslovanju, objašnjava Marina Kapor, direktorica, Blato 1902. d.d.

Blato 1902. d.d. surađuje s više od 350 kooperanata, a godišnje plasiraju 100 tisuća litara maslinova ulja, većinom na domaće tržište, te oko 10 posto u europske zemlje i SAD.

- Postrojenje koje smo ugradili garantira kvalitetu ulja koja je puno značajnija i viša, a na taj način bit ćemo prihvatljiviji na tržištu, kaže Nikola Milat, komercijalni direktor.

Obnovljena uljara nije jedina investicija te tvrtke, koju je realizirala u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

- Tu su i dva projekta financirana iz vinske omotnice i još jedan projekt koji je bio vezan za sektor vinogradarstva, naglašava Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je preko Programa ruralnog razvoja uloženo 234 milijuna kuna u 8.851 projekt, preko mjera izravnih i tržišnih potpora još 132 milijuna kuna u 4.677 projekata te 24 milijuna kuna u 33 projekta iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.

- Poznato je ova županija jedna od najuspješnijih po korištenju sredstava iz EU fondova a uskoro će zahvaljujući tim sredstvima, 2020.godine biti završen projekt centar za gospodarenje otpadom, kaže Nikola Dobroslavić, Dubrovačko-neretvanski župan.

Iako je potrošnja maslinova ulja u Hrvatskoj dvostruko manja od europskog prosjeka, ono je posljednjih godina postalo hrvatski brend u gastronomiji.

- Nezamisliva je hrvatska gastronomija bez visoko kvalitetnog maslinova ulja. I danas je Hrvatska prepoznata u svijetu kao najbolja regija za maslinova ulja, ističe Frano Matušić, državni tajnik za turizam.

Obnovljena uljara u Blatu jedna je od tri na području Dubrovačko-neretvanske županije kojoj su odobrena sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.