Sto joj je godina tek

Sveta Kata - snijeg na vrata. Danas je blagdan svete Katarine koji je u narodu poznat kao početak priprema za Božić, ali i kao ključni dan za prognozu - hoće li zima biti blaga ili oštra. Kakvu najavljuju u Lici - provjerili smo u Vratniku - kod najstarije ličke Kate koja danas slavi stoti rođendan.

S morske strane Kapele u Senju, a što drugo no bura i sunce. Na vrhu pak oblaci i magla. Kažu Ličani malo je zahladnjelo. No, ne miriše na snijeg. Ipak, jedan Dalmatinac i jedna Ličanka usudili su se dati kratkoročnu prognozu za Liku.

- Vidi se ova crta na Bilu, to pokazuje da vrijedi stari izraz Sveta Kata snijeg na vrata ne mora bit snijeg, ali je zahladilo, je. Ali more sutra biti, more sutra, da,da,da, govore Kata Vukelić i don Anđelko Kaćunko.

- Glavno da je zdravlja i da si veseo, poručuje stogodišnja slavljenica.

Stigli su baki Kati danas čestitari iz župe, grada Senja, susjedi, no najdraži su joj sinovi i kći, a s njima i sedmero unučadi i osmero praunučadi.

Nedavno je baka slomila kuk, no sad se već polako oporavlja. Doktori se čude što nijedan lijek do danas nije popila. Čude se oni, a čude se i ove ruže na vrhu Vratnika gdje je zima i gdje je taj snijeg.