Čarolija je počela: vrijeme adventa

Diljem Hrvatske danas se pali prva adventska svijeća - počinje, naime, vrijeme došašća. U subotu je zapaljena prva adventska svijeća na Manduševcu, a Zagreb su obasjale tisuće lampica. Vožnja ZET-ovim tramvajima i autobusima vikendima neće biti besplatna kao što je to bila proteklih godina, a središtem grada vozit Veseli božićni tramvaj.U Zagrebu je počelo najšarenije doba godine. Svečano je otvoren zagrebački Advent, koji je 3 puta proglašen najboljim u Europi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upalilo je prvu svijeću na adventskom vijencu spletenom oko zdenca Manduševec na zagrebačkom Trgu bana Jelačića čime je simbolično označen i početak "Adventa u Zagrebu".

- Dok iščekujemo najljepši kršćanski blagdan - Božić, otvaramo vrata našeg grada blagdanskom ozračju, radosti, zabavi, dobroti i zajedništvu. Naš Zagreb postaje istinska predbožića bajka..., rekao je gradonačelnik Bandić u prigodnom govoru te istaknuo da je Božić blagdan koji potiče da drugima budemo svjetlo i radost.

Bandić: Neka svatko tko prođe Zagrebom osjeti ljubav i prihvaćanje

Podsjetio je na riječi pape Franje koji je na Treći svjetski dan siromašnih rekao da treba biti spreman na djelotvornu suradnju kako se nitko ne bi osjećao uskraćenim za bliskost i solidarnost te da kao takvi možemo oživljavati nadu i vraćati povjerenje svih potrebitih.  

Bandić je pozvao sve da u tom duh pripreme svoj grad i posebice svoja srca kako bi mogli vidjeti i pomoći svima potrebitima, usamljenima i bolesnima. 

. Neka u zagrebačkom adventu nitko ne bude sam, ostavljen i usamljen, a za početak budimo glasnici ljubavi i nade u našim obiteljima, koje su nositeljice ovoga društva....Neka svaki čovjek koji prođe našim Zagrebom osjeti ljubav i prihvaćanje kakvo samo mi znamo pružiti, rekao je Bandić.A daleko od gradskog blještavila - vila Prekrižje ponudila je malo drukčiji ugođaj. Riječ je o vili koja je dio kompleksa Ureda predsjednice RH, a građanima je otvorena samo u predbožićno vrijeme. Idealna je to lokacija za sve koji žele osjetiti tradicionalni duh Božića. Otvorena je petkom i subotom od 16 do 20 sati.

Prva adventska svijeća zapaljena je i na Koblerovu trgu u Rijeci koja ove godine obiluje događajima kao nikad dosad. Velik broj građana s oduševljenjem je dočekao paljenje adventske rasvjete na riječkom Korzu, a čaroliji je pridonio i raskošan vatromet.Adventom se bavila i emisija HRT-a Tema dana. Gošća je bila direktorica turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, koja je u emisiju stigla direktno s paljenja lampica na Zrinjevcu

Simbol ovogodišnjeg Adventa je Orašar pa će njegov lik, oslikan hrvatskim tradicijskim elementima, krasiti brojne lokacije u gradu. Adventske večeri bit će praćene festivalima klasične i prigodne božićne glazbe u kulturnim ustanovama, na gradskim trgovima i u crkvama.

- Otvara se i jedan novi festival, to je Festival večeri s Brahmsom, koji će se događati u Povijesnom muzeju na posebnom klaviru - to je primjerak "brat blizanac klavira" na kojem je komponirao i muzicirao Brahms, kaže Bienenfeld.

Ove godine, za razliku od prošlih, tijekom adventskih vikenda u Zagrebu neće biti besplatan javni gradski prijevoz. No, pogodnosti nude Hrvatske željeznice. Dogovoren je 50% popusta za sve putnike koji će petkom, subotom i nedjeljom putovati s bilo kojeg kolodvora, odnosno stajališta u Hrvatskoj, na zagrebački Advent.

No, to nije sve jer će se od ponedjeljka do četvrtka putnici moći, od 16 do 24 sata, odnosno do posljednjeg vlaka koji polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, voziti besplatno u gradsko-prigradskom prijevozu na relaciji od Dugog sela do Zagreba odnosno od Savskog Marofa do Glavnog kolodvora.

Središtem grada vozit će Veseli božićni tramvaj i turistički vlakić, a do Vile Prekrižje, koja će i ove godine posjetiteljima otvoriti svoja vrata, posebna ZET-ova linija vozit će petkom i subotom od Kaptola.

Prepoznatljivi simbol grada, zagrebačka Uspinjača Donji i Gornji grad, svakodnevno će povezivati do ponoći.