Komemoracija za Branka Lustiga u HNK

Branko Lustig imao je izniman i dug život. Nakon traumatičnog iskustva holokausta, koji mu je oduzeo djetinjstvo, više od 50 godina proveo je u filmskoj industriji - i postao jedno od najvećih imena svjetske kinematografije.

Važan dio njegovog karaktera bila je, kako slikovito kažu, sposobnost da hoda u tuđim cipelama.

- Da suosjeća i razumije druge. Svojom empatijom i prijateljstvom, profesionalnošću i natprosječnom energijom te, nadasve, svojim talentom Branko Lustig utjecao je na široki krug hrvatskih i američkih sineasta, rekao je redatelj Branko Ivanda.

Vidim ga kao melankoličnog realistu koji mirno prihvaća i lijepe i ružne životne trenutke, rekao je bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Njegovo logoraško iskustvo ugrađeno je u film Schindlerova lista, za koji je dobio prvog Oscara. Cijeli život promicao je kulturu sjećanja - pokrenuo Festival tolerancije i održao niz predavanja i radionica o strahotama holokausta.

Unatoč svim uspjesima, Branko Lustig nikad nije zaboravio na broj A3317, snagu duha i malog čovjeka. A od brojnih međunarodnih priznanja koja je primio, najvažnije što nam je ostavio u nasljeđe je svjedočanstvo i svijest o važnosti neprestane edukacije novih generacija - da se ne zaboravi.