Ankica Jurić Tilić uoči uručenja nagrade Eurimagesa

Iznimno europsko filmsko priznanje ove je godine pripalo našoj producentici Ankici Jurić Tilić. Nagrada će joj biti uručena na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu u subotu 7. prosinca - uz izravan prijenos na HTV3.

Ankica Jurić Tilić potpisuje 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija te cijeli niz kratkometražnih filmova, njezini najuspješniji igrani filmovi koje je podupro europski fond su ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić i ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, a uoči dodjele s laureatkinjom je razgovarala ekipa Vijesti iz kulture:

-
Eurimages je osnovalo Vijeće Europe, jedna od temeljnih njihovih misija je zapravo promicanje međunarodne suradnje unutar Europe i oni su odlučili dodjeljivati i producentima nagradu jer inače u svom radu brinu i za nas koji smo malo u sjeni, i za male zemlje i za žene, napominje Ankica Jurić Tilić.

Ova nagrada još je jedan pokazatelj sve veće afirmacije naših filmaša na europskoj i svjetskoj sceni. Potencijalno otvara vrata i ostalim umjetnicima u sličnom položaju.

- Ja mislim da je sjajno i za sve moje kolege da sam je ja dobila zato što je to veliki poticaj producentima i autorima iz malih zemalja i poruka da se i naš rad valorizira na jednoj tako visokoj skali, dodaje Jurić Tilić.

Eurimages: više od 2 tisuće kopordukcija za 597 milijuna eura

Nagrada ističe značaj koprodukcijskih suradnji u poticanju međunarodne razmjene te doprinos žena u uspješnosti filmskih koprodukcija. Dodjeljuje ju Eurimages, fond za potporu kulture Vijeća Europe, koji je od svog osnutka 1988. financijski podržao 2 047 koprodukcija s ukupnim iznosom od oko 597 milijuna eura.

- Presretna sam zbog ovog velikog priznanja i zahvalna Eurimagesu za nagradu. Eurimages je u svojih 30 godina djelovanja napravio jako puno za europski film i uz to vodio brigu da male zemlje i njihovi filmski stvaratelji ne ostanu na marginama. Lijep je osjećaj da netko prepoznaje tvoj rad i veselim se dodjeli nagrade na svečanosti Europske filmske akademije, izjavila je Ankica Jurić Tilić, a prenosi HAVC.

Ankica Jurić Tilić producentica je s više od 25 godina iskustva u filmskoj industriji. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije 16 godina osnovala je produkcijsku kuću Kinorama, zajedno s dva partnera. Umjetnički tim Kinorame podjednako čine debitanti i već etablirani autori, a Kinoramini projekti redovito se razvijaju i predstavljaju na međunarodnim produkcijskim radionicama i sajmovima.

Kao producentica potpisuje 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija te cijeli niz kratkometražnih naslova. Njezini posljednji najuspješniji igrani filmovi, podržani od strane Eurimagesa, su ‘Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić (nagrada Fedeora na Venice Days 2016., više od 30 filmskih nagrada, hrvatski kandidat za nagradu Oscar) i ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića (Nagrada žirija u programu Un Certain Regard Cannes film festivala 2015., 30 filmskih nagrada, nominacija za LUX Prize, hrvatski kandidat za nagradu Oscar).

Diplomantica je i predavačica na međunarodnoj profesionalnoj škole EAVE European Audiovisual Entrepreneurs, članica ACE Producers, Producers on the Move i Europske filmske akademije. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sudjeluje kao mentor, panelist i predavač na mnogim međunarodnim filmskim događanjima.

Osim te nagrade na svečanosti Europske filmske akademije bit će dodijeljene nagrade najuspješnijim europskim autorima i filmovima koji su obilježili 2019. godinu.